Eeuwenoud schip in een gloednieuw archeologisch museum

Binnenkort wordt het archeologische museum van Castellum Hoge Woerd eindelijk geopend. Centraal in dit museum staat De Meern 1, een schip uit de Romeinse tijd. Na jaren van conservatie wordt dit bijzonder schip eindelijk tentoongesteld aan het grote publiek. Het schip werd gevonden in 1997 in De Meern, bij Utrecht. Wereldwijd waren archeologen enthousiast: nog nooit was er een Romeins schip gevonden in een goede staat als deze. Eeuwenlang lag het verborgen in de Utrechtse bodem, nu is het eindelijk zichtbaar voor publiek.

De boot voer omstreeks 150 jaar na christus over de rivieren van het huidige Nederland. In vergelijking met andere schepen uit de Romeinse tijd is dit schip opvallend smal heeft het een hoge achtersteven. Verder heeft de boot een kajuit met een kombuis én slaapvertrek. Verder troffen archeologen een schat aan objecten aan. Aan boord lagen nog persoonlijke spullen van bemanningsleden. Vermoed word dat het schip in alle haast verlaten is, misschien was de boot zinkende.

Conserveren van het schip

Het conserveren van de boot bleek een hele opgave. Het eeuwenoude eikenhout was zeer kwetsbaar en mocht niet worden blootgesteld aan de buitenlucht. Uiteindelijk werd de boot in een groot aquarium geplaatst en gevuld met een speciale vloeistof. Daarnaast werd het hout tussen 2003 en 2015 vervangen door kunstwas.

De schepen van Meern

Na de vondst van 1997, De Meern 1, zijn er nog meer schepen ontdekt in de omgeving van De Meern. Van deze schepen is De Meern 1 het meest compleet. Na 1997 zijn er nog vijf boten ontdekt: kano’s en handelsscheepjes uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. De schepen onthulden een hoop informatie over handel en scheepsbouw in vroegere tijden. 

Museum herstelt een Romeins fort

Nu de conservatie is voltooid, zal het schip worden tentoongesteld aan een groot publiek. De boot zal samen met de gevonden objecten getoond worden in het archeologisch museum van  Castellum Hoge Woerd. Dit nieuwe bouwwerk is geïnspireerd op de oude romeinse forten en is gebouwd op een archeologisch rijksmonument: ooit bood de kunstmatige heuvel van Hoge Woerd plaats aan een Romeins fort. Het fort wordt officieel geopend in September 2015.

Bronnen

romeinsleidscherijn.nl, 'Romeins schip De Meern I'

cultureelerfgoed.nl, 'Romeins schip De Meern 1 terug naar Leidsche Rijn'

nu.nl, 'Romeins binnenvaartschip na achttien jaar zien voor publiek'

Afbeeldingen

Wikimedia Commons, 'Model van De Meern 1'

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's