Geen foto

Duikers vinden 2000 jaar oud scheepswrak in Italië

Reconstructie van een Romeins slagschip, de Navis Lusoria Een groep Italiaanse politieduikers heeft voor de kust van Italië een handelsschip uit de oudheid gevonden. Het antieke vaartuig bevatte een lading van ruim 200 amforen en was waarschijnlijk op weg naar Rome. De duikers schatten dat het wrak afkomstig is uit de periode tussen de 1e eeuw voor- en de 1e eeuw na Christus.

De vondst van het schip voor de kust van het Italiaanse plaatsje Varazze in Liguria kwam tot stand na enkele tips van de lokale vissers. Zij troffen namelijk regelmatig oude scherven aardewerk aan in hun netten, waardoor zij het vermoeden kregen dat er een wrak op de zeebodem lag. De lokale autoriteiten besloten daarop een onderzoek in te stellen en gaven een groep duikers van de politie opdracht op zoek te gaan naar het schip.

Al snel ontdekten zij op de zeebodem een grote hoeveelheid aardewerken potten, die zeer waarschijnlijk de lading vormden van een handelsschip uit de oudheid. De duikers vermoedden dat het wrak zelf zich bevindt onder een dikke laag modder, waardoor het uiterst goed gepreserveerd zou kunnen zijn. Vermoedelijk was het handelsschip tussen de 1e eeuw voor- en de 1e eeuw na Christus vanuit Spanje op weg naar Rome, waar het een lading van graan, vis, wijn en olie af zou leveren.

Vanwege de mogelijke goede staat van het wrak hopen de duikers dat het schip zelfs ooit weer boven water gehaald zal worden. Of de lokale autoriteiten bereid zullen zijn te investeren in een dergelijke dure operatie is echter nog niet bekend. Voorlopig is het gebied rondom de vindplaats van het wrak in ieder geval verboden terrein voor vissersboten.

Voor videobeelden van de vondsten, zie het bericht van BBC news.

Bron: The Maritime Executive

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's