Dinostaart met veren gevonden in barnsteen

In Myanmar hebben Chinese wetenschappers een fossiel gevonden van een vogelachtige dinosaurus. In een stuk barnsteen troffen ze het fossiel aan. Het gaat om een goed geconserveerde dinosaurusstaart, compleet met veren. Extra bijzonder: het stuk barnsteen lag te koop in een marktkraampje.

De staart

Het gaat om een fossiel van ongeveer 99 miljoen jaar oud. De staart heeft acht wervels en is bedekt met veren, afkomstig van een tweevoetige dinosauriër. Dit konden de wetenschappers achterhalen uit zijn wervelkolom. Deze eindigt niet in een staartbeen, wat bij (verwanten van) moderne vogels wel het geval is. De staart is 3,7 centimeter lang, flexibel en voorzien van veren aan de zijkant.

Barnsteen

De vondst werd gedaan door Lida Xing van de universiteit voor Geowetenschappen in Beijing. Zij zag de barnsteen op een ambermarkt in Myanmar. De verkoper zelf vermoedde dat er plantenresten in de fossiele hars zaten en wilde het door laten gaan als ambersieraad. Echter is barnsteen erg interessant onderzoeksmateriaal: het bestaat uit kleine stukken ecosysteem van de hars uit naaldbomen. Daardoor blijven details – zoals bijvoorbeeld veren – hierin goed bewaard. 

Bronnen:

nationalgeographic.nl Vondst

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Coelurosauriers

Meer lezen
Tijdvakken
Landen