Deel Groenlose circumvallatielinie blootgelegd in Lievelde

De proefsleuf waarin een deel van de linie te zien is. Beeld De GelderlanderIn een weiland achter het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde is een deel van de circumvallatielinie gevonden. Archeologen vonden verkleuringen die afkomstig zijn van de gracht en wal van de linie, die gemaakt werd voor het Beleg van Grol in 1627.

Dat liet archeoloog Joop Hubers weten, die de opgraving uitvoerde voor een onderzoek naar de circumvallatielinie voor het archeologisch onderzoeksbureau Archeodienst Gelderland.  De verkleuringen werden gevonden in vijftien proefsleuven van een halve meter diep, waardoor het verloop van de linie te volgen is.

De circumvallatielinie is in 1627 aangelegd door Prins Frederik Hendrik tijdens het Beleg van Grol (nu Groenlo). Het is een gracht- en wallenstelsel met schansen die de belegeraars moest beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Bekijk de video hieronder voor een reconstructie van de circumvallatielinie van Groenlo.

De ligging van de circumvallatielinie is lange tijd onbekend geweest. Door vondsten van de linie nabij Zwolle, Berlicum en Lievelde krijgen de archeologen echter een steeds duidelijker inzicht over de ligging, maar ook over hoe oude kaarten, luchtfoto’s en mondelinge overleveringen geïnterpreteerd dienen te worden. De grootste vondst van de linie was de Hollandse Schans, een vierhoekige schans van 125 vierkante meter.

Bron: De Gelderlander