Geen foto

Decoratief houtsnijwerk uit steentijd opgegraven in Wales

Uitzicht in de Rhondda vallei. Beeld door rhonddawildlifediary via Flickr.Archeologen hebben onlangs een van Europa’s oudste houtsnijwerken gevonden, dat waarschijnlijk zo’n 6000 jaar oud is. Het stuk hout is 1,7 meter lang en bevat een tamelijk ingewikkeld patroon aan de ene zijde en een ovaal motief aan de aan de andere. Mogelijk diende het werk vroeger als grensmarkering van een stamgebied, een jachtgebied of een heilige plaats.

Het stuk hout werd gevonden in de drassige veengrond tijdens de bouw van een windmolenpark in de Rhondda vallei in Wales. Kort na de ontdekking werd het stuk hout naar Newport Ship Centre verstuurd voor nader onderzoek. Daar werd het houtwerk aan 3D-laserscanning onderworpen. Ook hebben deskundigen van de Universiteit van Wales Trinity St David, de Glamorgan-Gwent Archaeological Trust en diverse palenentomologen zich over het houtwerk gebogen. Het hout krijgt op dit moment een was-glycol behandeling in York ter conservatie. Het houtwerk zal volgend jaar worden tentoongesteld in het Nationaal Historisch museum in St Fragans.

Volgens archeoloog Richard Scott Jones is het een zeer zeldzame en daardoor kostbare vondst. Het stuk hout dateert volgens Jones waarschijnlijk uit het late Mesolithicum of vroeg Neolithische periode. Het houtwerk geeft informatie over de mate van verfijndheid van kunst uit die tijd.

Bron: Wales Online

Meer lezen
Tijdvakken