Geen foto

De ontdekking van Paaseiland

Paaseiland heet niets voor niets Paaseiland: zo'n 300 jaar geleden werd het met beelden bedekte eiland voor de kust van Chili ontdekt met Pasen. Ontdekkingsreiziger Jan Roggeveen trof een mysterieuze samenleving aan. Tot op de dag van vandaag is Paaseiland nog steeds een mysterie.

Roggeveen trof bij aankomst een kaal en rotsachtig landschap aan. Ook vond hij mysterieuze beelden. Wetenschappers weten nog steeds niet waarom de beelden zijn gemaakt en hoe ze zijn versleept. Er bevinden zich ongeveer 900 standbeelden op Paaseiland. De beelden zijn gemiddeld vier meter hoog, 12,5 ton zwaar en zijn in verschillende steengroeves op het eiland uitgehakt.

De oorspronkelijke inwoners van het land zijn de Rapa Nui. Ze zijn van Polynesische afkomst. De eerste bewoners kwamen ongeveer rond 500 naar het eiland. Er leefden meerdere stammen die met elkaar in oorlog waren. De spanningen hadden vooral te maken met de voedselschaarste op het eiland. Door de groei van de bevolking werd er steeds meer  hout gekapt waardoor de bodem onvruchtbaar raakte. De Rapa Nui deden in tijd van hongersnood aan kannibalisme.  

Er zijn verschillende theorieën over de mysterieuze beelden. Sommige wetenschappers denken dat de beelden zijn gemaakt  om het ego van de Rapa Nui te strelen. Anderen menen dat de Rapa Nui de standbeelden bouwden om hun grondbezit aan te geven. Het kan ook zijn dat de standbeelden werden gecreëerd om het land vruchtbaar te maken of om hun rang en status te benadrukken.

In totaal leven er nu nog ongeveer 4647 Rapa Nui in Chili. Daarvan wonen er zo'n 2269 mensen op Paaseiland en 2378 op het vasteland in Chili. Op het hoogtepunt van de Rapa Nui in de zeventiende eeuw moeten er zo'n 10.000 à 15.000 mensen hebben gewoond. Toen Roggeveen aankwam op Paaseiland, leefden er naar schatting nog slechts 2000 tot 3000 mensen. In 1877 was dat aantal teruggebracht naar 111.

Bronnen: Scientias en Wikipedia 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen