Re-enactment van een Romeins legioen in Oostenrijk

Re-enactment van een Romeins legioen in Oostenrijk

MatthiasKabel assumed (based on copyright claims), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De legende van het verdwenen Romeinse legioen

Ze zouden in de mist zijn opgegaan. Vanaf 43 na Christus was het Romeinse negende legioen, opgericht door de Romeinse keizer Augustus, gestationeerd in Brittannia. In de tweede eeuw marcheerde het legioen naar het noorden om een opstand neer te drukken en verdween spoorloos. Of dit verhaal klopt, is al jaren onderwerp van discussie. Archeoloog Dr. Miles Russel van Bournemouth University zegt te kunnen bewijzen dat het legioen inderdaad vernietigend werd verslagen aan de Engels-schotse grens én dat die nederlaag resulteerde in de bouw van de muur van Hadrianus

In 2011 verscheen de film: The Eagle, een verfilming van het boek van Rosemary Sutcliff uit 1954, The Eagle of the Ninth, in de Nederlandse bioscopen. Volgens Sutcliff leed het legioen een nederlaag in een strijd tegen de Picten in het noorden van het eiland. Het verhaal spreekt al jaren tot de verbeelding in de Engelse en Schotse samenleving. In tegenspraak met het verhaal van Sutcliff, beargumenteerden historici dat het legioen niet op het Britse eiland was verdwenen. Ze claimden dat het legioen was overgeplaatst van Brittannia naar het Midden-Oosten. Rond het jaar 160 zou het legioen zijn verslagen in een oorlog tegen de Perzen.

Russel vindt een verdwijning van het legioen op Engelse bodem waarschijnlijker. Volgens hem is er geen bewijs dat het legioen Brittannia voorgoed verliet. Het speelde juist een belangrijke rol in de strijd tegen de opstandige Britse stammen. Het legioen zou gestationeerd zijn geweest aan de meest noordelijke grens tussen het huidige Engeland en Schotland. De voortdurende ongeregeldheden in het noorden van het eiland, die resulteerden in de hinderlaag van het negende legioen, vormen volgens Russel de aanleiding voor de bouw van de muur van Hadrianus tussen het huidige Schotland en Engeland.

Bron: BBC news


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen
Tijdvakken
Thema's