De geheimen van het amfitheater

Het is bijna dertig jaar geleden dat het amfitheater in Nijmegen-Oost werd ontdekt. Stenen geven nu aan waar de muur van het theater loopt. Onderzoekers hopen eindelijk meer te weten te komen over het enige bekende amfitheater in Nederland.

Restanten van het amfitheater

In 1978 werden de restanten van het amfitheater gevonden tijdens het aanleggen van de riolering. Naast muren kwamen ook scherven van eetgerei zoals kruiken en borden, maar ook munten tevoorschijn. Dat zijn bijna 2000 jaar oude sporen van de bezoekers van het amfitheater. Achtentwintig jaar later is het riool aan vervanging toe. Dit geeft het archeologisch bureau van de gemeente de unieke kans om onderzoek te doen naar het theater onder de Mesdagstraat.

Tiende Legioen

Het theater dateert vermoedelijk uit het jaar 100 na Chr. Het lag bij de Romeinse legerplaats van het Tiende Legioen. Nu ligt het ongeveer zes meter diep en gedeeltelijk verborgen onder huizen en tuinen. Daardoor kunnen de archeologen niet alles opgraven . Met nieuwe technieken en opgedane kennis over amfitheaters elders hopen ze meer te weten te komen over het voor Nederland unieke gebouw. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek begint.

www.gelderlander.nl/

Meer lezen
Landen
Thema's