Mona Lisa

De botten van Mona Lisa

Mona LisaItaliaanse wetenschappers weten het zeker: zij hebben de botten van Mona Lisa gevonden. De archeologen hebben de ontdekking gedaan tijdens een opgraving in een klooster in Florence. Het bot in kwestie, een dijbeen, stamt uit het jaar 1542 en behoort volgens de onderzoekers toe aan de ‘echte’ Mona Lisa, een Florentijnse koopmansvrouw.

De wetenschappers vonden de botresten in het Sant’Orsola klooster in Florence. De overblijfselen komen uit het sterfjaar van Lisa Gherardini del Giocondo. Deze vrouw heeft, naar verluidt, model gestaan voor het wereldberoemde portret gemaakt door Leonardo Da Vinci: de Mona Lisa.

Gemeenschappelijk graf

De resten werden gevonden in een gemeenschappelijk graf in het klooster. Sinds 2011 voeren Italiaanse wetenschappers daar onderzoek uit. Het graf werd gevonden naar aanleiding van aanwijzingen in oude documenten.

Leeftijd

Er werden botresten van meerdere personen aangetroffen tijdens de opgraving van het graf. Eén daarvan, een dijbeen, komt uit 1542. Dit is het jaar dat de adellijke Lisa Gherardini del Giocondo overleed.

Lisa Gherardini del Giocondo

Lisa Gherardini del Giocondo werd geboren in 1479 en was getrouwd met een Florentijnse handelsman. Na het overlijden van haar echtgenoot besloot de weduwe in het klooster van Sant’Orsola te gaan wonen. Twee van haar dochters waren daar non. Dit leidde tot de conclusie dat de gevonden botresten van de adellijke dame geweest moeten zijn.

Grote onzekerheden

Hoewel de redenering zeer aannemelijk klinkt, blijft er veel onzeker. Allereerst is er geen schedel gevonden, wat een reconstructie dus onmogelijk maakt. Daarnaast verkeren de botten die zijn gevonden in zo’n slechte staat dat DNA-testen niet gedaan kunnen worden.

Vasthoudendheid

Ondanks het ontbrekende wetenschappelijke bewijs houdt Silvano Vinceti, een Italiaans historicus en journalist, vast aan zijn bewering. Hij probeert al sinds 2006 de geheimen van Mona Lisa bloot te leggen. Vinceti geeft over de nieuwe ontdekking aan dat het ‘vrijwel zeker’ is dat de botten toebehoren aan Lisa Gherardini del Giocondo. Hij baseert zijn theorie voornamelijk op historische documenten.


Bronnen
nrc.nl, Botten van 'Mona Lisa' misschien gevonden
ad.nl, Botten van Mona Lisa gevonden in klooster

Afbeelding
Wikimedia Commons, Mona Lisa 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen