Geen foto

De archeologische Noord- Zuidlijn

BoomstamkanoDe bouw aan een Gasunie gastransportleiding heeft tot gevolg dat er door het hele land archeologische opgravingen worden gedaan, waar nu veel vondsten door zijn gemaakt. De vondsten hebben veel verschillende achtergronden. Zo werden er werktuigen uit de ijstijd gevonden, maar ook uit de middeleeuwen. 

In veel provincies zijn verschillende vondsten gedaan,  als Romeinse begraafplaatsen en een klein kamp uit de prehistorie in Limburg, een boomstamkano uit de midden ijzertijd in Gelderland en resten van een groep mammoeten in Drenthe. 

Het archeologisch adviesbureau RAAP heeft vanaf 2009 honderden veldonderzoeken uitgevoerd . De nieuwe gastransportleiding wordt namelijk vijfhonderd kilometer lang en loopt door heel Nederland. Er moet nog honderd kilometer afgegraven worden, dus wellicht liggen er nog een heleboel andere schatten te wachten op het archeologische team van De Raap. 

De laatste veldonderzoeken zullen in 2012 afgerond worden. Omdat de leiding van het meest noordelijke tot het meest zuidelijke deel van Nederland loopt, geven de archeologische vondsten een prachtig beeld van de Nederlandse archeologie over het hele land.

Bron: Nieuwsbank

Meer lezen
Tijdvakken
Landen