Geen foto

Cursing Stone aangetroffen op Schots eiland Canna

De aangetroffen cursing stone. Credit: National Trust for Scotland Op het Schotse eiland Canna is een zogeheten ‘cursing stone’ gevonden door medewerkers van het Nationaal Fonds van Schotland. De bolle steen is ongeveer vijfentwintig centimeter in doorsnee en bevat een inkerving van een vroegchristelijk kruis. De steen stamt vermoedelijk uit 800 na Christus en werd aangetroffen op een verlaten kerkhof.

Het is de eerste keer dat een dergelijke cursing stone aangetroffen wordt in Schotland. In Ierland zijn dit soort stenen voorkomender. Cursing stones stammen oorspronkelijk uit de vroegchristelijke periode, toen Canna nog bij het klooster op Iona hoorde. Pelgrims zijn de stenen door de jaren heen blijven gebruiken.

Traditioneel zou een pelgrim de cursing stone op een grotere rechthoekige steen leggen. Vervolgens zei hij een gebed op, waarbij hij de bovenliggende steen regelmatig met de klok mee draaide. Door deze draaiende beweging sleet met name de onderliggende steen helemaal uit, en kreeg deze in het midden een holle vorm.

De archeologen op Canna hebben inmiddels ook de bijbehorende onderliggende steen teruggevonden. De beide vondsten zijn uitermate belangrijk, want zij geven een uniek inzicht in de religieuze beoefening en –kunst in het oude Schotland. Het laat zien dat er nog veel te ontdekken is over de geschiedenis van Schotland.

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's