Geen foto

CT-scans leggen mummies bloot

CT scans leggen mummies blootDe collectie sarcofagen van het British Museum te Londen wordt door een team van onderzoekers verder onderzocht door middel van zeer geavanceerde CT-technieken. Omdat mummies ernstig beschadigd raken wanneer men hen ontdoet van de lappen linnen, wordt er door middel van CT-scans nader onderzoek naar de lichamen gedaan.

Mummies geanalyseerd door CT-scan

De sarcofagen en mummies die al 200 jaar in het bezit zijn van het British Museum worden in het Royal Brompton Hospital onderzocht. De door CT-scans verkregen data worden met een 3D computerprogramma verwerkt. In het computerprogramma kan worden aangegeven welke delen stof, bot en huid zijn, waardoor de mummie als het ware laag voor laag kan worden bestudeerd.

Amuletten op lichamen

Een van de pronkstukken van het British Museum is het lichaam van Tamut, een priesteres en tempelzangeres die rond 900 v.Chr gestorven is in het Egyptische Luxor. Door botanalyse blijkt dat zij tussen de 30 en 50 jaar is geworden en de aangetroffen aderverkalking toont aan dat zij mogelijk aan een hartaanval gestorven is. Onder de stoffen windsels troffen de onderzoekers amuletten op haar lichaam aan. De scans zijn van een dusdanig hoge kwaliteit dat het bij enkele amuletten zelfs mogelijk is om de inscriptie te lezen. Op de incisie die gemaakt werd om haar organen te verwijderen troffen de onderzoekers de amulet Oog van Horus aan. Deze zou een genezende werking hebben gehad. 

Slecht balsemwerk

Een andere verrassing voor de onderzoekers was de scan van een sarcofaag voor vrouwen waar een mannenlichaam in werd aangetroffen. De man is waarschijnlijk gestorven rond 600 v.Chr en zijn gebit was in een zeer slechte staat. Niet alleen is hij in een vrouwelijke sarcofaag te ruste gelegd, ook van de balseming is een potje gemaakt. De scans laten zien dat delen van zijn hersenen achter zijn gebleven tijdens de verwijdering van zijn organen. Ook werd er een gedeelte van de spatel die gebruikt werd voor de verwijdering van zijn hersenen aangetroffen in het lichaam. Ondanks de fouten in het balsemproces wordt hierdoor wel duidelijk hoeveel kennis de oude Egyptenaren hadden van de anatomie: het gat in de schedel van de mummie waardoor de hersenen eruit gehaald werden was slechts 2,5 centimeter.

Bronnen

www.cnn.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's