Controversiële lijkwade van Turijn te bezichtigen

Voor het eerst in vijf jaar is de lijkwade van Turijn weer te bezichtigen. Het veelbesproken relikwie wordt tentoongesteld in de Dom van Turijn. De lijkwade is te bezichtigen van 19 tot 24 juni 2015.

Lijkwade van Turijn

Voor veel gelovigen is de lijkwade een belangrijk relikwie. Op de lijkwade is een vaag beeld van een man te zien. Volgens gelovigen gaat het om de afbeelding van Jezus. Hij zou na zijn dood in een lijkwade zijn gewikkeld. De Katholieke Kerk laat sinds de 14e eeuw de verering ervan toe als een kunstzinnige voorstelling van Jezus. De meeste wetenschappers beschouwen de lijkwade als een vervalsing uit de Late Middeleeuwen.

Knappe vervalsing

Omdat de lijkwade controversieel is wordt hij niet vaak tentoongesteld. Het onderzoek en de discussie over de echtheid van het eeuwenoude kleed duurt al een eeuw. Voor- en tegenstanders van de authenticiteit van de lijkwade doen hun best om te bewijzen of de lijkwade van Turijn een knappe vervalsing is of de originele lijkwade van Jezus.

De lijkwade was voor het laatst te zien in 2010. Toen trok het relikwie meer dan 2,5 miljoen kijkers. Op 21 juni bezoekt paus Franciscus de stad Turijn. Hij zal dan bidden bij de lijkwade.

wikipedia.org/wiki/
www.elsevier.nl/
historiek.net/

Meer lezen
Landen