Geen foto

Cleopatra’s vermoorde zus gevonden?

Ruines van Efeze (bron Wikimedia Commons - Traroth)Een Weense archeologe claimt het stoffelijk overschot van de vermoorde zus of halfzus van Cleopatra te hebben geïdentificeerd. Ondanks deze stellige bewering is niet iedereen overtuigd dat het daadwerkelijk om Arsinoe IV gaat.

Hilke Thur, voormalig onderzoeksleider van de opgravingen bij de site, beweert het bewijs te hebben gevonden in de botten die zijn aangetroffen in de oude Griekse stad Efeze, gelegen in het huidige Turkije. Hier werd al in 1904 begonnen met opgravingen bij een grote ruïne genaamd ‘Octagon’. In 1926 ontdekten archeologen daar een grafkamer uit de 1e eeuw voor Christus, waarin botten lagen die, zo bleek later, aan een jonge vrouw toebehoorden.

Bij eerdere DNA tests bleek het stoffelijk overschot van zo’n 2000 jaar oud dusdanig aangetast te zijn dat er nauwelijks eenduidige en betrouwbare resultaten verkregen konden worden. Toch deden zowel de datering als de locatie al snel vermoeden dat het ging om het stoffelijk overschot van Arsinoe IV.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de schedel spoorloos verdwenen. In 1985 trof Thur echter nog meer botten aan in verborgen nissen van de grafkamer. Op basis van fotografisch materiaal van de schedel die verloren is gegaan, werd bovendien het gezicht gereconstrueerd. Forensische analyse wees uit dat het om een meisje van 15 of 16 jaar moest gaan. Dit lag niet in de lijn der verwachting, omdat aangenomen werd dat Arsinoe op zijn minst een volwassen vrouw was toen zij werd vermoord.

Zowel de vastgestelde leeftijd als de onderzoeksmethode, die deels was gebaseerd op enigszins verouderde informatie uit het begin van de 20e eeuw, maakt dat veel wetenschappers Thur’s claim niet serieus nemen. Op vrijdag 1 maart 2013 presenteert zij haar bevindingen in het North Carolina Museum of History in Raleigh.

Arsinoe IV

De in Alexandrië geboren Arsinoe IV werd net als haar oudere zus of halfzus Cleopatra opgevoed door Ptolemeus XII Auletes. Of de twee ook dezelfde moeder hadden is niet bekend. Tijdens een opvolgingsstrijd tussen Cleopatra en Ptolemeus XIII, waarin Cleopatra te hulp werd geschoten door Julius Caesar, vocht Arsinoe mee in het Egyptische leger van Ptolemeus. Nadat Cleopatra en Caesar hadden gewonnen, werd Arsinoe gevangen gezet in een plaatsje in het huidige Turkije. In 41 voor Christus liet Cleopatra haar om het leven brengen.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's