Geen foto

Botresten Saksische koning Alfred de Grote gevonden

Koning Alfred de GroteArcheologen hebben botresten van de Saksische koning Alfred de Grote (848- 26 oktober 899) gevonden. Dat beweert archeologe Katie Tucker van de Winchester University. Het heupbot, gevonden in een klooster in de stad Winchester in 1999, dateert uit de periode tussen 895 en 1017, de periode waarin Alfred de Grote is gestorven. Winchester was de hoofdstad van Wessex, het 9e-eeuwse rijk van de Saksische koning.

Koning Alfred de Grote

Tucker meent dat de botten toebehoren aan Alfred de Grote of zijn zoon Eduard de Oudere. Alfred de Grote staat bekend om zijn overwinningen op de Vikingen in de 9e eeuw. De botresten werden dichtbij het hoofdaltaar van het klooster gevonden, wat aangeeft dat ze toebehoren aan een belangrijk, hoogstwaarschijnlijk koninklijk persoon. Ook zou het gaan om een man tussen de 26 en 45 jaar oud, wat overeenkomt met de leeftijd van Alfred toen hij stierf.

Geen DNA bewijs

Het is bijna onmogelijk om wetenschappelijk te bewijzen dat de botresten van Alfred of Edward zijn. Dit komt doordat er maar weinig van het gehele skelet terug is gevonden, waardoor er weinig aanwijzingen over de doodsoorzaak terug te vinden zijn. Ook is het zeer lastig om een DNA-onderzoek uit te voeren op het heupbot, omdat het bot zo oud is en omdat er nauwelijks andere DNA-bronnen zijn om een vergelijking mee te maken.

Bron: bbc.co.uk 

Meer lezen