Geen foto

Bloed op 2.000 jaar oude messen aangetroffen

Prehistorische messen van vulkanisch glasEr zijn sporen van bloed en fragmenten van spier, pees, huid en haar aangetroffen op 2.000 jaar oude messen in Mexico. De vondst is het eerste bewijs voor wetenschappers dat de uit vulkanisch glas vervaardigde messen werden gebruikt bij het offeren van mensen.
Wetenschappers hebben eerder al snijsporen ontdekt op menselijke botten, wat deed vermoeden dat de slachtoffers in stukken werden gesneden alvorens ze als offer gebruikt werden bij rituelen van voor-Spaanse culturen in centraal-Amerika.

Mexico’s Nationale Instituut voor Antropologie en Historie liet weten dat de vondst eerdere vermoedens bevestigd dat latere culturen soortgelijke messen gebruikten om harten uit lichamen te snijden en om lichamen in stukken te snijden.

Het onderzoek
Mexicaanse wetenschappers merkten het gefossiliseerde bloed twintig jaar geleden al op. Het Instituut had toen echter nog niet de middelen om het bloed te identificeren. Twee jaar geleden begon wetenschapper Luisa Mainou van het Antropologisch Instituut, in samenwerking met experts van Mexico’s Nationale Universiteit, met het onderzoek aan de messen. Met een elektrische scanmicroscoop vonden zij de sporen van bloedcellen, collageen, pees en spier.

Er werden in totaal 31 messen onderzocht. Deze zijn gebruikt door de mensen van de Cantona-cultuur, die 1.000 jaar eerder leefden dan de bekendere Azteken.

Vermoedens bevestigd
Historische vondsten uit de tijd van de Azteken en tekeningen en schilderingen van Offerbeeldeerdere culturen deden al lang vermoeden dat priesters messen en andere instrumenten gebruikten voor niet-levensbedreigende bloedvergietende rituelen. Met deze vondst is echter duidelijk geworden dat de sneden die gemaakt werden diep waren en bedoeld waren om het lichaam in stukken te snijden. “Deze vondst bevestigt dat de messen werden gebruikt voor offerrituelen,” aldus Mainou.

Susan Gillespie, een antropologieprofessor aan de Universiteit van Florida, die niet meewerkte aan het onderzoek, zei dat dit de eerste keer is dat een dergelijke vondst gedaan is op messen van vulkanisch materiaal. De vondst kan ons meer vertellen over de rituelen van voor-Spaanse culturen. Waarschijnlijk geloofden zij dat menselijk bloed nodig was om de kosmos in balans te houden. “De rituele messen werden na gebruik waarschijnlijk ongewassen gedeponeerd op een speciale plaats,” aldus Gillespie.

Er werd lang gedacht dat Spaanse veroveraars hun verhalen over menselijke offers van de voor-Spaanse culturen overdreven, om hun Indiaanse doelwitten wreed te laten lijken. “De archeologische bevestiging voor het offeren van mensen is belangrijk voor het verdedigen van deze bronnen,” aldus Gillespie.

Bron: Customwire

Meer lezen
Tijdvakken
Landen