Bling bling tijdens kinderkickoff NAD in het Huis van Hilde

De Nationale Archeologiedagen werden vandaag onder toeziend oog van kinderen van basisschool de Schelp uit Wervershoof, archeologiestudenten van Saxion en de pers spectaculair geopend. Ook de redactie van Archeologie Online was aanwezig, lees hier over de ‘topvondst van het jaar’, het Huis van Hilde en over de NAD.

Onder politiebegeleiding bracht een beveiliger de topvondst van het jaar naar het Huis van Hilde.
Anouk Veldman, manager van het Huis van Hilde, heette iedereen welkom en nodigde de wethouder van de gemeente Medemblik, heer Tigges, uit om de topvondst te onthullen en daarna te overhandigden aan de depothouder van het provinciaal depot.

Topvondst

De bronsschat van de Westfrisiaweg is de topvondst van het jaar. De opgraving vond aan het begin van het jaar plaats in verband met verbreding van de Westfrisiaweg. De bronsschat dateert uit 900-800v. Chr. en bestaat uit drie grote mantelspelden, vanwege de vorm ook wel brilfibula genoemd, een grote kledingnaald, twee bronzen armbanden, een serie ringen en twee mysterieuze bronzen plaatjes. Van de brilfibula is nog maar twee keer eerder in Nederland een vergelijkbaar exemplaar aangetroffen. De voorwerpen van de Westfrisia zijn in tegenstelling tot de twee andere brilfibulae in Nederland in context teruggevonden.

Bronstijdoffer

De bronsschat van de Westfrisiaweg is uniek omdat de voorwerpen uiterst zeldzaam zijn en een schat aan informatie geven over het leven in de Bronstijd.
De eigenaar van de voorwerpen moet een vooraanstaand persoon zijn geweest en heeft deze voorwerpen vermoedelijk als offer geschonken aan een godheid. De brilfibulae zijn te groot en onhandig voor dagelijks gebruik, ze zijn waarschijnlijk alleen gebruikt bij speciale gelegenheden. Bronstijdvrouw Josje kreeg van de wethouder een replica brilfibula opgespeld. Zij beantwoordde tijdens de opening vragen van de nieuwsgierige basisschool kinderen.

 

Nationale Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen laten meer dan 60 organisaties in drie provincies (Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland) zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt. Het bijzondere aan de Nationale Archeologiedagen is dat archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken voor het eerst samen optrekken om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken.

Huis van Hilde

Na de officiële opening kregen zowel de basisschool leerlingen als de studenten archeologie een rondleiding en konden zij de bronsschat van dichtbij bekijken.
Het Huis van Hilde is het provinciaal depot van Noord Holland. De bronsschat is tijdens de Nationale Archeologiedagen hier te zien. Vermoedelijk krijgen deze unieke voorwerpen een vaste plek in de tentoonstelling.

Afbeeldingen: Gerti de Koeijer

Meer lezen