Molen Groot-Ammers

Bijzondere vuilnisbelt gevonden in Groot-Ammers

Molen Groot-AmmersIn de omgeving van Groot-Ammers hebben archeologen een eeuwenoude vuilnisbelt gevonden. Ze hoopten de restanten van een oude molen te vinden, maar stuitten op een vuilnisbelt. De afgelopen tijd hebben de archeologen samen met vrijwilligers duizenden voorwerpen uit de zeventiende en achttiende eeuw opgegraven.

Tweehonderd schoenen, gereedschappen & heiligenbeeldjes

Volgens Timo Vanderhoeven is die vuilnisbelt een mooie vondst.’Vaak krijgen we als we gaan graven inzicht in het huishouden van één familie, in dit geval in alle huishoudens van een dorp’.  Onder de vondsten bevinden zich meer dan tweehonderd leren schoenen, hout, glaswerk, bouwpuin, gereedschappen, muntjes en drie heiligenbeeldjes.

Een goed beeld van het dagelijks leven

De opgegraven spullen geven volgens de archeologen een goed beeld van het dagelijks leven van die tijd. Als de opgravingen zijn afgerond, hopen de archeologen een beeld te schetsen van hoe de inwoners van Groot-Ammers eeuwen terug leefden.

Dijkversteviging

De vuilnisbelt werd gevonden aan de rand van het dorp bij het gemaal Graafland. De bewoners van Groot-Ammers dumpten hun afval op deze plek, omdat het er erg drassig was en het afval diende ter versteviging van de dijk. 

Museum

Wat er met de gevonden spullen gaat gebeuren, is volgens Vanderhoeven niet helemaal duidelijk. ‘De vondsten zijn officieel eigendom van de staat, maar er zijn al musea die interesse hebben getoond. Het zou leuk zijn als we de gevonden voorwerpen kunnen tentoonstellen’.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen
Tijdvakken
Landen