Bijzondere vondsten in Brielle

Twee voormalige kloosters aan de Burgemeester van Sleenstraat in Brielle zijn het onderwerp van archeologisch onderzoek. Op vrijdag 4 maart 2016 werd het startsein van het onderzoek gegeven door wethouder André Schoon. Inmiddels zijn de eerste scherven al gevonden en werd er een bijna complete baardmankruik uit de grond gehaald.

Zeven kloosters

Brielle telde in de Middeleeuwen zeven kloosters, waarvan vijf binnen de vesting en twee daarbuiten. De Missing Link en het bureau ADC voeren in opdracht van de gemeente het onderzoek uit. Zij gaan op zoek naar het Catharinaklooster en het Cellebroedersklooster. Het onderzoek zal in totaal tien weken in beslag nemen. Op het terrein waar het onderzoek plaatsvindt wil de gemeente 21 woningen bouwen. Wethouder Schoon: “Religieus erfgoed is ook belangrijk voor Brielle. Binnen de vesting stonden in de Middeleeuwen vijf kloosters, op vele plekken zijn de resten van de kloosters en het kloosterleven nog onder de grond aanwezig.”

Historisch Museum Brielle

In samenwerking met het Historisch Museum zijn er schoolbezoeken naar de opgraving georganiseerd. Op termijn hoopt het museum de bijzondere vondsten tentoon te stellen. Ook het overige publiek was van harte welkom, voor hen was een open dag georganiseerd. Het Museum stelt iedere week ‘de vondst van de week’ ten toon in de hal.
Het archeologisch onderzoek is te volgen op www.brielle.nl, op twitter via @catharinakloosterbrielle en op Youtube via catharinakloosterbrielle.

www.brielle.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen