Bijzondere vondst bij opgraving in de St. Bavokerk

Bij opgravingen in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem gingen archeologen op zoek naar de resten van zijn voorganger. Tijdens het onderzoek is een bijzondere ontdekking gedaan. Dat zegt stadsarcheologe Anja van Zalinge. Onder de 17e eeuwse vloer in een kelder van de kerk is nóg een vloer gevonden.

Middeleeuwse vloer

Het is bekend dat de huidige kerk groter is dan zijn voorganger. In kerkrekeningen is terug te vinden dat er omliggend grond aangekocht en huizen gesloopt werden om ruimte voor de bouw van de Sint Bavo te creëren. Waar die huizen precies hebben gestaan was onbekend, daar is niks over opgeschreven. Nu er een 13de eeuwse vloer is gevonden onder de kelder van de kerk is het waarschijnlijk dat daar een huis heeft gestaan. Deze vondst zou bevestigen dat er huizen zijn gesloopt voor de bouw van de huidige kerk en waar ze hebben gestaan.

De Grote of Sint-Bavokerk

Het gaat om een natuurstenen tegelvloer uit de 13de eeuw die ongeveer twintig tot dertig cm onder de kelder ligt. De Grote of Sint-Bavokerk heeft verscheidene voorgangers gehad, zowel houten als stenen parochiekerken. De huidige kruiskerk werd gebouwd in de periode: 1370-1520. Later werd er in de 17de een kelder gebouwd. Op dit moment wordt de kelder, waar de natuurstenen vloer onder ligt, leeg geschept.

www.rtvnh.nl/nieuws/

www.rtvnh.nl/nieuws/
wikipedia.org/

Afbeelding Berthold Werner [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken