Beheer onder water door sportduikers en amateurarcheologen

Leden van het Nehalennia Archeologisch Duikteam gaan de komende periode archeologische vindplaatsen die onder water liggen in kaart brengen. Het gaat om een proef van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en gemeente Schouwen - Duiveland. Deze willen onderzoeken wat sportduikers en amateurarcheologen kunnen betekenen voor het beheer van onder water archeologie.

Sportduikers en amateurarcheologen

Door de inzet van sportduikers en amateurarcheologen hoopt de RCE en gemeente Schouwen - Duiveland dat wrakken en objecten die bloot komen te liggen, of aangetast worden door paalworm, beter gemonitord worden. In overleg met de overheid mogen de duikers objecten mee naar boven nemen voor verder onderzoek.

Bescherming van maritiem erfgoed

Wat wordt de beste manier van samenwerken tussen overheid en sportduikers?  Daar hoopt de gemeente naar aanleiding van de proef meer over te weten komen en daardoor het beleid voor beheer en bescherming van maritiem erfgoed beter vorm te kunnen geven.

archeologieinnederland.nl/

Afbeelding: Janwillemvanaalst - eigen werk- [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen