Geen foto

Beenderen van 800-jaar oude monnik steken uit rotswand

Voetbeenderen foto door Raul 654De 800-jaar oude dijbeenderen van een Middeleeuwse monnik steken uit een rotswand in Monknash, Zuid-Wales. Een nietsvermoedende wandelaar zag de beenderen bij de rand van een klif uitsteken. De vondst is niet alleen van archeologisch belang, maar bewijst ook dat de kustlijn aan het eroderen is.

Onverwachte vondst aan de kust

Mandy Ewington was in het kustgebied toen zij plots de beenderen zag uitsteken. Zij vermoedde dat de vondst bijzonder was en besloot er een foto van te maken en deze naar archeoloog Karl-James Langford te sturen. Langford geloofde in eerste instantie niet dat de foto echt kon zijn en daarom  besloot hij om zelf naar de plek van de vondst te gaan.

Over wat hij daar aantrof zegt hij:”Bloody hell! Wat een unieke vondst.” Volgens hem kun je zien dat het graf van de monnik langzaam erodeert, wat ook de reden is dat de beenderen uit de klif steken.

Begraafplaats voor Cisterciënzers

Het gebied Monknash in het zuiden van Wales was tijdens de Middeleeuwen een begraafplaats voor Cisterciënzers, leden van de kloosterorde der Cisterciënzers.
De vallei in dit gebied is vernoemd naar de Welse Sint Cewydd en hier huisde een gemeenschap van monniken van de orde der Cisterciënzers. Zij woonden hier van 1129 tot de ontbinding van kloosters in 1535.

Volgens Langford zijn de beenderen afkomstig van een gezonde jonge monnik van eind twintig. Aan de hand van eerdere vondsten en de diepte van de beenderen in de klif denkt hij de monnik in de dertiende eeuw leefde.

Archeologische voorwerpen verloren aan de zee

Volgens Langford hebben de afgelopen winterstormen een enorme invloed gehad op de kustlijn. Na slechts een aantal weken storm is bijna een halve meter van de kustlijn verdwenen. Ter vergelijking: in de afgelopen 2.000 jaar is bijna een kilometer kustlijn in zee verdwenen.

Erosie vindt op een dusdanig grote schaal plaats dat er niks tegen valt te doen. Opgravingen, forten en hele nederzettingen verdwijnen hierdoor in de zee. Volgens Langford hebben archeologen zelfs moeite met het opgraven en documenteren van vondsten: soms verdwijnt een stuk kustlijn zo snel dat hier geen tijd voor is.

De erosie rond Norfolk, aan de westkust, vindt al eeuwen lang plaats en nu wordt dus ook de oostkust hierdoor geplaagd. Sommige forten bovenop heuvels in Zuid-Wales zullen de aankomende tien jaar compleet verdwijnen aangezien hele kliffen zullen wegvagen.

Bron: telegraph.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken