Babymummie gevonden in Giza

In een kleine Egyptische doodskist, die niet groter was dan een schoenendoos, is een mummie gevonden van een baby lichaampje. De baby is waarschijnlijk meer dan 2000 jaar geleden geboren uit een miskraam. Deze vondst gaat volgens archeologen dan ook kennis opleveren over hoe de oude Egyptenaren omgingen met miskramen.

De doodskist

De doodskist werd in 1907 in Giza opgegraven door de British School of Archaeology, die deze in haar museum collectie opnam. Volgens hen komt de kist uit de late Egyptische oudheid tussen 664 en 525 voor Christus. De doodskist is gemaakt van cederhout en 44 centimeter lang. Hoewel de kist flink beschadigd is, is nog steeds te zien dat er zorgvuldig in het hout gesneden is om deze te versieren. Hierdoor vermoedde de archeologen dat er iets belangrijks in de kist lag, maar zij hadden (nog) niet de apparatuur om te ontdekken wat dit precies was.

Vondst kwam als een verrassing

Egyptologen van de Fitzwilliam Museum in Cambridge hadden deze apparatuur wel en deden de vondst van de gemummificeerde baby toen zij met nieuwe technologieën de doodskist scanden. Zij verwachtten de resten van lichaamsorganen van volwassenen te vinden die, tijdens het balsem en mummificatieproces, gescheiden werden gehouden. Ze vonden daarentegen een foetus, waarschijnlijk tussen de 16 en 18 weken gedragen door de moeder. Hiermee is het de jongste mummie die ooit gevonden is.

Goede zorgen voor de baby

De baby lag in de kleine doodskist met zijn armen over elkaar gekruist voor zijn borst. Volgens archeologen wijst dit erop dat de ouders erg verdrietig waren over het verlies van hun baby. Daarnaast is het kind met grote zorg gemummificeerd. Waardoor de ouders, volgens archeologen, ervoor hebben proberen te zorgden dat zijn reis naar het hiernamaals verzekerd was. Het is nog onduidelijk welk geslacht de foetus had.

Miskraam

Archeologen vermoeden dat de baby geboren is uit een miskraam. Dit is gebaseerd op twee foetussen gevonden in het graf van Toetanchamon. Dit zijn vermoedelijk zijn tweelingdochters. Geschat werd dat zij 25-37 weken oud waren. Deze foetussen waren meer ontwikkeld dan dat de gevonden baby mummie nu is.

Meer kennis over de Egyptenaren

“De zorg die besteed is aan de voorbereiding van deze begrafenis maakt duidelijk hoeveel waarde er werd gehecht aan het leven, zelfs in de eerste weken van het bestaan.” Aldus Julie Dawson, woordvoerder van de Fitzwilliam Museum. Ook zei zij: “Deze baanbrekende vondst, onderwijst ons nog verder in het begrip van hoe kostbaar een niet voldragen/ongeboren kind was in de oude Egyptische samenleving.” De vondst van de jongste mummie ooit leert ons dus weer wat meer over de oude Egyptenaren.

Bronnen:

telegraph.co.uk, Mummified body of miscarried baby found in tiny Egyptian coffin

independent.co.uk, Youngest-ever mummified foetus from Ancient Egypt discovered in tiny coffin

mirror.co.uk, World's youngest mummy found in tiny Egyptian coffin among storage at Fitzwilliam Museum

dailymail.co.uk, The world's youngest mummy: Incredibly well-preserved foetus reveals how ancient Egyptians dealt with miscarriage

sciencealert.com, The youngest-ever mummified foetus from Ancient Egypt has been found in this tiny coffin

news.discovery.com, Mummified Fetus Found in Tiny Ancient Egyptian Sarcophagus

Afbeelding:

commons.wikimedia.org, Sandstorm Mummie in Egypt

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's