Geen foto

Archeologische vondsten bij Het Rond in Zeist

Naast het gemeentehuis komt een nieuwe parkeergarage.Tijdens een archeologisch onderzoek voor de aanbouw van woningen, een parkeergarage en een uitbreiding van het gemeentehuis zijn er twee opgraaflocaties gevonden. Deze moeten interessante informatie over de historie van Zeist opleveren. De onderzoeken werden in maart, mei en augustus jl. uitgevoerd.

Bij de eerste vindplaats op het parkeerterrein naast het gemeentehuis zijn onder meer een aantal scherfstukken en de overblijfselen van een waterput gevonden. Meerdere scherfstukken in de bodemlagen kunnen wijzen op bewoning en landbouwactiviteiten rond de 17e en 18e eeuw. Deze vondsten bevatten informatie over de ontwikkeling van Zeist.

Op de  tweede vindplaats op het achterterrein van Broekhuis/Renes en aan de Maurikstraat is een spoor gevonden dat zou wijzen op bewoning of activiteit uit de prehistorie. Er wordt gezocht naar meerdere sporen, wat informatie op zou kunnen leveren over de eerste menselijke activiteiten in Zeist.

Alle vondsten zijn opgegraven en gedocumenteerd, omdat er op de locaties een parkeerterrein en woningen komen. Van de bodemopbouw wordt een lakprofiel uitgewerkt. Dit is een tekening van een doorsnede van zand- en kleilagen in de bodem en geeft zo een goed beeld van de historische bodemopbouw op deze locatie.

Hoewel het graafwerk voor het onderzoek afgerond is, zal een archeoloog de ontgravingen voor de  ingang van de nieuwe parkeergarage nog wel bijwonen. Mogelijk biedt dit verdere informatie.

De bouw aan Het Rond zal enkele jaren in beslag nemen. Er worden ruim 100 woningen gebouwd, naast een ondergrondse parkeergarage met 200 parkeerplaatsen en een uitbreiding van het gemeentehuis. “De woningbouw is eigentijds en biedt lucht en ruimte,” aldus burgemeester Koos Janssen. “Het nieuwe deel van het gemeentehuis is ook echt van deze tijd, en is daarmee een goede aanvulling op de delen uit 1878, 1908 en 1985.”

Meer lezen
Tijdvakken
Landen