Geen foto

Archeologische monumenten blijken geluid te manipuleren

Buitenkant van het HypogeumEen archeologisch onderzoek in het ‘Hal Saflieni Hypogeum’ heeft uitgewezen dat het monument speciaal is ontworpen om een bepaalde akoestiek te genereren. Door de holle gangen en ronde kamers van de tempel worden geluidsvibraties zo  sterk gemanipuleerd dat ze mogelijk zelfs bewustzijnsveranderende gevolgen kunnen hebben.

Het ‘Hypogeum’ (Grieks voor ‘onder de aarde’) ligt op Malta en is een groot ondergronds stenen complex. Het geheel  bestaat uit drie verschillende niveaus, waarvan het onderste ruim tien meter onder de grond ligt. Archeologen schatten dat  het Hypogeum stamt uit ongeveer 4.000 voor Christus en dat de bouwers maar liefst 20.000 ton steen hebben moeten verplaatsen om de holte te creëren. Vermoedelijk werd het Hypogeum gebruikt bij religieuze ceremonies en begrafenissen.

In 2008 begon een groep wetenschappers aan een onderzoek naar de voortbeweging van geluid in het Hypogeum. Al snel bleek dat de unieke ondergrondse constructie, bestaande uit holle gangen en ronde kamers, hier grote invloed op had. Zo is geluid dat op bepaalde plekken geproduceerd wordt hoorbaar op alle drie de niveaus.

Manipulatie
Interieur van het HypogeumNog opmerkelijker is dat het Hypogeum invloed heeft op de gevolgen van bepaalde geluidstrillingen. “Uit onderzoek blijkt dat bij een trilling van 110 Hz de hersenactiviteit van de testpersonen een opmerkelijke verandering doormaken,” aldus Linda Eneix van de Old Temples Study Foundation. “Het spraakcentrum, gelegen in de linkhersenhelft, vertoonde ineens veel minder activiteit, terwijl de rechterhersenhelft, die invloed heeft op humeur, empathie en sociaal gedrag, juist een verhoging toonde.”

De aanpassing van de hersenactiviteit vond alleen plaats rond een frequentie van 110 Hz. Bij trillingen van 90 Hz en 130 Hz werd er bij de testpersonen geen verandering waargenomen.  “Of ze er nu bewust van waren of niet, de personen die vroeger in deze omgeving luisterden naar een man met een lage stem, bijvoorbeeld tijdens ritueel gezang, stonden bloot aan trillingen die waarschijnlijk een invloed hebben gehad op hun manier van denken”, aldus Linda Eneix.

Wereldwijd

Het onderzoek in het Hypogeum is niet het eerste van zijn soort. In 1994 toonden onderzoekers van de Princeton universiteit al aan dat ook het prehistorische Newgrange in Ierland en Wayland’s Smithy in Engeland een soortgelijke invloed hebben op geluid.  Daarnaast zijn er ook op de Turkse site Göbekli Tepe en het Peruaanse Chavín de Huántar monumenten met een bijzondere akoestiek aangetroffen.

Bron: Popular Archeology

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's