Geen foto

Archeologisch onderzoek naar Chinese Muur voltooid

De Chinese Muur is in totaal 21.196,18 kilometer lang, zo blijkt uit onderzoek. Sinds 2007 wordt archeologisch onderzoek verricht door de State Administration of Cultural Heritage en het State Bureau of Surveying and Mapping naar de Chinese Muur, ook wel bekend als de Grote Muur. De resultaten over de ware lengte en de huidige conditie van de verdedigingswal zijn nu bekend gemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat de totale lengte van de muursecties bij elkaar 21.196,18 kilometer is. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de muur dat de totale lengte gemeten is. Alleen tijdens de Ming Dynastie (1369-1644) is de muur gemeten, maar die was toen nog maar 8.850 kilometer in lengte.

Ook bleek dat nog maar 8,2% van de muur intact is. Bijna driekwart van die overblijfselen verkeren in slechte staat. In sommige gevallen is nog enkel de fundering van de muur over. Vertegenwoordigers van het cultureel erfgoed hebben laten weten dat de muur bedreigd wordt door zowel de natuur als menselijke activiteiten, en dat er zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen om het monument te behouden.

Door het onderzoek van de afgelopen vijf jaar kwamen ook in totaal 43.721 erfgoedlocaties, waaronder secties van de muur, verdedigingswerken en andere gebouwen van de Grote Muur, aan het licht. De resultaten van het verslag werden door leidinggevende van de State Administration of Cultural Heritage, Tong Mingkang, gepresenteerd.

De Chinese Muur

De Grote Muur, die sinds 1987 een plaats heeft op de UNESCO-werelderfgoedlijst, bestaat eigenlijk uit een reeks verdedigingswerken van aarde en steen die van oost tot west langs de noordelijke historische grenzen van China lopen. De muur moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen nomadische ruitervolkeren, maar diende ook als grens- en handelscontrole langs de Zijderoute.

De vroegst bekende secties van de muur stammen uit de 7e eeuw voor Christus. Tijdens de Ming Dynastie was de muur onderhevig aan talloze reparaties, waardoor het verdedigingswerk het Keizerrijk tijdelijk wist te beschermen tegen de Mantsjoe-invasies rond 1600. De Mantsjoes kwamen in 1644 over de muur, waarna ze Peking veroverden en de Qing Dynastie begon. Omdat de grenzen van China inmiddels veel verder dan de Grote Muur reikten, is de bouw van en de reparatie aan de muur daarna stopgezet.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Landen