Archeologisch onderzoek in Nieuwegein

Vanwege de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van een derde kolk bij de Prinses Beatrixsluis vindt archeologisch onderzoek plaats in Nieuwegein. De bouw start in het najaar van 2016 en zal in 2019 gereed zijn.

Proefsleuvenonderzoek

Om de mogelijkheden van archeologische vondsten tijdens deze werkzaamheden in kaart te brengen, worden sleuven in de grond gegraven voor een proefsleuvenonderzoek. Zo wordt de aard, locatie, omvang en datering van de archeologische vindplaats vastgelegd. De vondsten die tijdens dit proefonderzoek worden aangetroffen worden verder geborgen, onderzocht en gedocumenteerd. Als blijkt dat het terrein archeologisch waardevol is volgt een definitieve opgraving.

Monumentale binnenvaartsluis

De werkzaamheden aan het Lekkanaal en de Prinses Beatrixsluis zijn nodig omdat steeds meer schepen het lekkanaal gebruiken. Het Lekkanaal verbindt de belangrijke havens van Rotterdam en Amsterdam. De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland.

Afbeelding S.J. de Waard (eigen werk)  [CC BY SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/)], via commons.wikimedia.org/

www.rijkswaterstaat.nl/

nl.wikipedia.org/wiki/

Meer lezen