Geen foto

Archeologiestudenten vinden drieduizend jaar oud bijltje

Twee archeologiestudenten vinden een bronzen bijltje van drieduizend jaar oud. Masterstudenten Jan Bakker en Robbert-Jan Boon van de Universiteit Leiden hebben met een metaaldetector een bronzen kokerbijltje uit ca. 1.000 voor Christus gevonden. Ze ontdekten het voorwerp door te zoeken in opgegraven grond bij werkzaamheden langs het spoor tussen Den Haag en Leiden.

“In eerste instantie kwamen we veel middeleeuws aardewerk tegen,” aldus Bakker, “totdat daar bovenop een van de heuvels ineens dat bijltje onder de aarde vandaan kwam.” Omdat de grond al was opgegraven, lag de onderste laag bovenop de aardeheuvels. De studenten konden hierdoor vaststellen dat het bijltje in de veengrond lag.

Volgens David Fontijn, specialist in de late Europese prehistorie en docent van de studenten, noemt het een unieke vondst. Het type bijlen is namelijk onbekend in Nederland en ze kunnen “door de oplettendheid van de studenten de context nog enigszins reconstrueren”. Het is nog niet zeker wat er met de vondst gaat gebeuren.

Lees meer over de vondst op en bekijk beeldmateriaal op de website van Universiteit Leiden.

Meer lezen
Landen