Geen foto

Archeologiestudenten ronden fieldschool in Deventer af

Eerstejaars archeologiestudenten ronden fieldschool af in Deventer In Deventer is afgelopen week de fieldschool  van de archeologiestudenten van Hogeschool Saxion Next afgerond. Zij deden hun eerste veldonderzoek op het terrein van het toekomstige bedrijvenpark aan de A1.


Op het perceel wordt al tien jaar onderzoek verricht door archeologen. Sinds enkele jaren helpen hier ook de eerstejaarsstudenten van de hbo-opleiding Archeologie aan mee. “Het oostelijke deel van het bedrijventerrein is inmiddels opgegraven,” aldus Bart Vermeulen, archeoloog van de gemeente Deventer. “Het was voor de studenten een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen. Dankzij de hulp van de studenten krijgen wij nog meer kennis over dit gebied.”

Veel vondsten

Tijdens het onderzoek werden er naast vuursteen, aardewerk en haardkuilen ook  de grondsporen van een boerderij van meer dan 2.000 jaar oud aangetroffen. Daarnaast werden er een kleine hutkom, een mogelijk crematiegraf en een afvalkuil met veel typen aardewerk gevonden. Het aardewerk en de monsters uit het crematiegraf zullen tijdens de vondstverwerking worden onderzocht.

Leerzame ervaring

Aan het onderzoek werkten de afgelopen weken ruim zestig studenten mee. Zij zijn dankbaar voor deze ervaring. “Hier doe je het voor. Mijn enthousiasme nam met de dag doe. Het was ontzettend leerzaam. We ontdekten een kuil met aardewerkscherven en probeerden het achterliggende verhaal te achterhalen,” aldus student Robert de Hoop.

Rijke historie

Het gebied rondom de A1 heeft een rijke historie. “Op termijn nemen wij het westelijke gedeelte van het gebied onder de loep. De studenten van de opleiding Archeologie zijn ook dan van harte welkom. Wij kunnen hun hulp goed gebruiken en laten de nieuwe generatie graag kennismaken met het werkveld,” aldus Vermeulen.

Bron: Blik op Nieuws

Meer lezen