Archeologie uit je achtertuin

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft vanaf 14 juni 2016 een nieuwe tentoonstelling: ‘Archeologie uit je achtertuin’. In een nieuwe vitrine zijn de meest uitlopende archeologische vondsten van Nederland te zien. Het is de bedoeling dat de kast de komende jaren verder aangevuld wordt.  

Het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden is gevestigd in een oud herenhuis en het bijbehorende begijnhof aan het Rapenburg te Leiden. Het museum is opgericht in 1818 en in dat jaar werd tevens de Leidse hoogleraar Archeologie Casper Reuvens tot eerste directeur benoemd. In het museum vinden bezoekers een grote hoeveelheid historische artefacten uit verschillende culturen. Bezoekers komen op deze manier in aanraking met voorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verdere ontwikkeling van de westerse wereld. Het Rijksmuseum van Oudheden is tevens verantwoordelijk voor het beheren van alle Nederlandse (archeologische) topstukken.

120 gemeentes doen mee

Waar je ook komt, overal in Nederland vind je bijzondere schatten in de grond. Deze schatten zijn door het museum nu bijeen gebracht in een grote vitrinekast van ongeveer 10 meter lang.120 gemeentes doen mee aan het project en uit iedereen gemeente is één voorwerp aangeleverd. Het doel is om van alle 390 Nederlandse gemeentes uiteindelijk een voorwerp tentoon te stellen. Omdat er zoveel instellingen meedoen is het aanbod erg divers. Zo is er een Spaanse kanonskogel uit Alkmaar, afkomstig uit de Tachtigjarige Oorlog (ca. 1573), een luizenkam van een zeeman van Texel (ca. 1740) en honderden keverpootjes uit een Romeinse waterput in Helmond.     

Vondsten online te vinden

Natuurlijk is het hartstikke leuk om de collectie in het museum te bekijken, maar de volledige serie artefacten is ook online te vinden. Via de website www.archeologieuitjeachtertuin.nl kun je de grote collectie bodemschatten in al haar glorie bewonderen. Kies een gemeente uit waar je nieuwsgierig naar bent en leer meer over het verleden van het voorwerp dat is aangeleverd. De presentatie ‘Archeologie in je achtertuin’ is tot stand gekomen in samenwerking met regioarcheologen en lokale depots, kwaliteit stond hierbij voorop.

Bronnen:

http://www.archeologieuitjeachtertuin.nl

Afbeeldingen:

http://www.rmo.nl/ Rijksmuseum van Oudheden 

Meer lezen