Geen foto

Archeologen vinden werktuigen Neanderthalers in Limburg

De voorwerpen die zijn gevonden werden gebruikt om gereedschap mee te maken.In het Limburgse dorp Sint Geertruid zijn recentelijk bij archeologische opgravingen werktuigen van Neanderthalers gevonden. Dat maakt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vandaag bekend. Het betreft een vuurstenen kern en afslagen van 70.000 tot 100.000 jaar oud.

De voorwerpen werden door de Neanderthalers gebruikt om gereedschap van te maken. De Rijksdienst noemt de vondst spectaculair en gaat ervan uit dat er meer sporen uit de prehistorie gevonden gaan worden.

De vondst is bijzonder omdat de werktuigen gevonden zijn op de plek waar ze achtergelaten zijn, aldus een woordvoerder. Bovendien werd er maar één keer eerder in Nederland een vondst gedaan die wees op de aanwezigheid van Neanderthalers in het gebied. Dat was in de Belvédèregroeve in Maastricht. De voorwerpen die daar werden opgegraven, dateerden tot 300.000 jaar geleden.

De oudste Neanderthalerresten stammen uit ca. 180.000 jaar voor Christus. Vondsten van Neanderthalers zijn tot nu toe enkel in Europa, het Midden-Oosten en Centraal Azië gedaan. Ca. 30.000 jaar geleden verdwenen de Neanderthalers uit Europa, mogelijk door een overweldigend aantal Homo Sapiens.

Bron: De Telegraaf

Meer lezen
Landen