Archeologen vinden restanten oude stadsmuur

In Steenbergen (NB) is tijdens een proefsleuven onderzoek een oude stadsmuur gevonden. Er is nog weinig bekend over de stadsmuur. Vermoedelijk stamt de muur uit de vijftiende eeuw.

Proefsleuven

De Stichting Stadsarcheologie Steenbergen en SOB Research zijn samen gevraagd om twee proefsleuven te graven. Dit gebeurt op de plek waar straks nieuwe woningen gebouwd worden. In de tweede proefsleuf stuitten de onderzoekers op een muur. Eerst dachten ze aan de muur van een woning, maar de aftakkingen ervan wijzen op een oude stadsmuur of stadspoort.

Uitgraven en bewaren

Het is bekend dat er een stadsmuur om Steenbergen heeft gestaan. De omwalling zit op 2,5 meter diepte. De muur zelf is op dit moment ongeveer 1,20 bij 1 meter en tien meter lang. In plaats van de hele muur uitgraven, wordt alleen de bovenkant blootgelegd. De kwaliteit van de muur is opvallend goed. Waarschijnlijk stamt de muur uit de vijftiende eeuw. Helemaal zeker weten de onderzoekers dat nog niet. Vermoedelijk kan de teruggevonden muur bewaard blijven al zal het gat waarschijnlijk wel dichtgegooid worden.

Stadsrechten

In 1272 kreeg Steenbergen stadsrechten en rond 1325 werd er begonnen met het ommuren van de stad. Pas ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog kreeg de stad strategisch belang, omdat het de landweg tussen de Zeeuwse en de Hollandse eilanden beheerste.

www.bndestem.nl/

internetbode.nl/steenbergen/

Meer lezen