Geen foto

Archeologen vinden bewijs voor bloedig Middeleeuws conflict West-Friesland

Een schedel met snij- en steekwonden. (Foto: provincie Noord-Holland)

Een aantal skeletten die in 1991 bij een opgraving op een begraafplaats bij de voormalige plaats Vroonen zijn opgegraven, zijn vorig jaar onderzocht. Dit onderzoek heeft een aantal interessante resultaten opgeleverd. Een deel van de 132 skeletten waren gesneuvelden van de slag bij Vroonen, een slag die in 1297 plaatsvond tussen de West-Friezen en de Hollanders.

Een deel van de skeletten waren van inwoners van Vroonen die tussen de elfde en de dertiende eeuw op de begraafplaats begraven zijn. Het overige deel van de skeletten waren gesneuvelden bij de slag bij Vroonen. De onderzochte skeletten leverden een aantal interessante gegevens op over de inwoners van Vroonen. Zo is bij minstens 86 volwassenen en 17 kinderen de ziektes lepra of malaria aangetroffen. Daarnaast werden er veel gewrichtsaandoeningen en aangeboren skeletafwijkingen gevonden.

Bij de mensen die gesneuveld zijn in de slag bij Vroonen is zeer veel lichamelijk letsel toegebracht. Dit letsel is niet alleen opgelopen op het slagveld. Bij zowel mannen als vrouwen is letsel teruggevonden wat na de slag bewust is toegebracht. Zo zijn er beschadigingen aan knieën te zien, die aannemelijk maken dat de slachtoffers op een rijtje zijn gezet, waarna er met een zwaard op hun benen werd ingehakt.

De slag bij Vroonen was de laatste en beslissende slag tussen de West-Friezen en de Hollanders. De West-Friezen probeerden onder de heerschappij van de Hollanders uit te komen, wat uitliep op een aantal schermutselingen die jarenlang plaatsvonden. In 1297 werden de West-Friezen beslissend verslagen door het leger van de graaf van Holland. Bijna alle troepen van de West-Friezen kwamen om en het dorpje Vroonen waar de slag plaatsvond werd van de kaart geveegd.

De resultaten van het onderzoek zijn vorige week gepresenteerd als een archeologische topvondst tijdens de Reuvensdagen, het nationale archeologiecongres in Haarlem. De skeletten liggen nu opgeslagen in het huidige depot in Wormer en krijgt een plek in het nieuwe archeologisch depot in Castricum.

(Bron: www.blikopnieuws.nl)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen