Geen foto

Archeologen ontdekken verloren taal in Turkije

Een voorbeeld van een Sumerisch kleitabletArcheologen die werken aan opgravingen in het Turkse Ziyaret Tepe hebben een verloren taal ontdekt. Zij doen deze bewering op basis van de vondst van een kleitablet uit de 8e eeuw voor Christus met daarop een lijst van unieke namen. Vermoedelijk gaat het om de moedertaal van één van de volkeren die in deze periode geassimileerd werden door het Assyrische rijk.

Op de site van Ziyaret Tepe in het Zuidoosten van Turkije vinden al sinds 1997 grootschalige archeologische opgravingen plaats. Archeologen vermoeden dat deze plek vroeger de locatie was van de belangrijke Assyrische stad Tušhan. Hier stond onder andere het belangrijke gouverneurspaleis van de regio, gebouwd door de Assyrische koning Assurnasirpal II (883 voor Christus – 859 voor Christus).

In de troonzaal van het gebouw waarvan vermoed wordt dat het dit paleis is hebben archeologen nu een belangrijk kleitablet gevonden. Na het ontcijferen van de tekst op het tablet ontdekten zij een lijst met 144 namen, waarvan er slechts 59 nog leesbaar zijn. Vermoedelijk behoren de namen toe aan de vrouwen die werkzaam waren in het paleis.

Tot hun grote verbazing konden de archeologen slechts 15 van de 59 namen herleiden tot een bekende taal uit deze periode. De overige namen – waarvan sommige vertaald zijn als Alagahnia, Irsakinna en Bisoonoomay – bleken niet thuis te brengen in één van de Mesopotamische taalculturen. De archeologen vermoeden dan ook dat zij gestuit zijn op een tot op heden onbekende taal. Mogelijk gaat het om het dialect van één van de volkeren uit Iran, die door de Assyriërs zijn onderworpen en vervolgens werden geassimileerd binnen het rijk.

Bron: Phys.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen