Geen foto

Archeologen ontdekken 1.500 jaar oud Joods dorp

In Israël zijn de ruïnes van een Joods dorp ontdekt. In het kader van de bouw van een nieuwe snelweg hebben archeologen opgravingen uitgevoerd in het zuiden van Israël. Het team vond daarbij de ruïnes van een 1.500 jaar oud Joods dorp. De plannen voor de bouw van de snelweg worden aangepast om de archeologische vondst te beschermen.

De archeologen vonden de ruïnes van twee Joodse rituele baden en twee herbergen. De gebouwen hebben elk verhoogde platforms, wat volgens de archeologen kenmerkend is voor Joodse gebedshuizen. Een eerder onderzoek had al uitgewezen dat er ruïnes verborgen lagen in het gebied, maar de vondst toont aan dat de oude nederzetting groter is dan aanvankelijk werd gedacht.

Volgens Nir Shimshon-Paran, de coördinator van de opgraving, leefden de inwoners van het dorp indertijd van de landbouw. Sporen op de site tonen bovendien aan dat de inwoners op eigen initiatief de nederzetting hebben verlaten tijdens de Islamitische veroveringen omstreeks 650 - 750 na Christus. Dit werd met name duidelijk omdat er geen huishoudelijke voorwerpen gevonden zijn, wat suggereert dat ze zijn meegenomen door de inwoners.

Het nieuwe onderdeel van Israëls snelweg Highway 6 wordt via een andere route gebouwd in verband met de ruïnes. Het is de bedoeling dat de tolweg uiteindelijk door het hele land loopt.

Bron: The Times of Israel

Meer lezen
Landen
Thema's