Geen foto

Archeologen in Peru maken gebruik van drones

Machu Picchu (Wikimedia commons - Martin St-Amant)In het Zuid-Amerikaanse land Peru gebruiken archeologen steeds meer geavanceerde drones om archeologische plekken in kaart te brengen en te beschermen. De onbemande vliegtuigjes worden ingezet bij archeologische opgravingen om driedimensionale modellen te maken zodat het proces bij een grote opgraving veel sneller kan beginnen.

Auteur: Hendrik Legemate

In kaart brengen oude complexen

Drones worden gebruikt in de Amerikaanse strijd tegen terrorisme en waren ontwikkeld voor militaire doeleinden. Tegenwoordig zijn er ook drones over de hele wereld die gebruik maken van de technische hoogstandjes die de drones bieden. In Peru willen archeologen er nu ook gretig gebruik van maken, omdat de vliegtuigjes oude complexen in kaart brengen in een periode van dagen of enkele weken terwijl het voorheen soms met potlood en papier maanden of jaren kon duren. Hierdoor kan men sneller beginnen met opgravingen en als de omvang van een complex snel bekend is kan illegale inname beter worden afgewend.

Machu Picchu en Nazcalijnen

De groei van de Peruviaanse economie zorgt ervoor dat de culturele en historische rijkdommen van het land worden bedreigd door de expansie van de landbouw en bouw- en mijnbedrijven. Zo werd er afgelopen zomer een 4.000 jaar oude piramide door aannemers gesloopt. Het Zuid-Amerikaanse land bevat wereldberoemde schatten die herinneren aan de oude koninkrijken van onder andere de Inca's, zoals de ruïnes van de Machu Picchu uit de 15e eeuw en de Nazcalijnen die 1.500 jaar geleden in de hoogvlakte van Peru zijn getekend. Slechts 2.500 van de 13.000 archeologische plekken zijn duidelijk afgebakend en beschermd. De archeologen willen dus meer drones ter beschikking hebben om het tij te keren en eventuele bedreigingen vroegtijdig aan te pakken.

Kites en heliumballonen

Andere methodes zijn al in gebruik geweest zoals kites en heliumballonnen die met camera's werden bemand. Deze werkwijzen waren echter duur en niet praktisch. Drones zijn tegenwoordig al voor slechts 1.000 dollar aan te schaffen. Drones hebben echter wel grote batterijen nodig en garanderen geen lange levensduur. Bovendien zijn de onbemande vliegtuigjes niet zo goed bestand tegen de grote hoogtes in Peru.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/drones-zijn-de-nieuwe-archeologen/article-normal-103858.html

Meer lezen
Landen