Geen foto

Archeologen hacken Xbox 360 Kinect voor 3D-scanner

De onaangepaste Kinect van Microsoft.Sinds de komst van Microsofts Xbox 360 Kinect - een gameapparaat dat het hele lichaam registreert waardoor je met arm- en beenwegingen een game kan spelen - is het al voor allerlei andere functies ingezet. Zo is het eens gebruikt bij operaties in een ziekenhuis. Nu heeft een onderzoekswetenschapper het apparaat omgetoverd tot een draagbare 3D-scanner, ideaal om opgravingen mee in te scannen.

Jürgen Schulze werkt bij de Universiteit van Californië en heeft samen met eindejaarsstudent Daniel Tenedorio de Kinect aangepast naar een goedkope en gebruiksvriendelijke 3D-scanner. Wat het apparaat in feite doet, is duizenden rode lichtjes projecteren over het te scannen object, bijvoorbeeld een mens. De Kinect meet vervolgens hoe lang het duurt voordat de lichtjes in contact komen met het object en weer terugkaatsen naar de sensor, zodat een 3D-model gecreëerd wordt.

Normaal gesproken is een Kinect niet draagbaar en moet het op een vast punt staan om goed te werken. Schulze heeft echter een infrarood sensor aan het apparaat vastgemaakt, die de ruimte om het apparaat heen meet. Hij vergelijkt het proces met een verfspuitbus: “Stel je voor dat je een heel persoon wilt verven. Om het compleet te maken, moet je op elk vlak spuiten, onder de armen, tussen de vingers, enzovoort. Een persoon met de Kinect scannen werkt op dezelfde manier.”

Schulze onderzoekt nu of ze het apparaat los kunnen koppelen van het verwerkingssysteem, zodat ze het mee kunnen nemen naar opgravingen. Archeologen zouden het vervolgens kunnen gebruiken om voorwerpen of zelfs hele gebouwen mee te scannen. Daar zouden ze dan direct 3D-modellen van terug kunnen sturen naar het lab om te onderzoeken. Klik hier om een video van het aangepaste apparaat te bekijken.

Bron: wired.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken