Antiek Romeins mozaïek gevonden in Toscane

Op 6 oktober bracht Discovery News naar buiten dat Italiaanse archeologen in een klein Toscaans dorpje een mozaïekvloer uit de Romeinse tijd hebben gevonden. Eerder zijn in Capraia e Limite al mozaïekresten ontdekt, maar om de vondsten te behouden zijn ze weer bedekt.

De nieuwste vondst bevindt zich op het privéterrein in de buurt van een weg. Frederico Cantini, archeoloog aan de Universiteit van Pisa, geeft aan dat de totale oppervlakte zo’n 300 vierkante meter zou beslaan.

Villa

De gevonden mozaïekvloeren waren onderdeel van een Romeinse villa die op het terrein stond van de eerste tot de zesde eeuw na Christus. Het is al een tijd bekend dat een luxe woning zich op die locatie bevond. In 1983 werden de eerste aanwijzingen gevonden, tijdens werkzaamheden voor het aanleggen van een tuin. De fragmenten bestonden uit stukjes mozaïek en stukken met inscripties.

Vettius Agorius Praetextatus

De resten met de inscripties gaven onder andere de naam van de eigenaar van de villa prijs: Vettius Agorius Praetextatus. Dit was een bekende senator uit de vierde eeuw van wie we weten dat hij verschillende huizen in Toscane bezat en hield van een  luxe levensstijl. Vettius stierf in 384.

Eerdere ontdekkingen

Een van de eerdere vondsten in Capraia e Limite is een mozaïek in de vorm van een ovaal met een voorstelling van een jachtscène uit de tweede helft van de vierde eeuw. Door juridische kwesties en om de ontdekking te conserveren, werd de mozaïekscène weer bedekt. De vondst zorgde wel voor nieuwe archeologische onderzoeken. Mét succes.

Verschillende patronen

Het nieuwste deel dat nu gevonden is bestaat uit twee delen met verschillende stijlen. De eerste dateert uit de tweede helft van de vierde eeuw – vergelijkbaar met de jachtscène – en bestaat uit geometrische vormen met bloemmotieven. Het tweede deel, van een andere vloer, komt uit de vijfde eeuw en toont meerdere achthoeken met bloemen, dieren en buste van een man.

Open voor publiek

Deze vloeren zijn, net als de eerdere vondsten, ook weer bedekt. Uiteindelijk moeten de mozaïeken te zien zijn voor het publiek. Dit zei de burgemeester van Capraia e Limite, Alessandro Giunti tegen Discovery News. Daarvoor moeten de mozaïeken wel eerst hersteld worden.


B
ronnen 
news.discovery.com, Ancient Roman Mosaic Found in Tuscany

Afbeelding
© Frederico Cantini (via Discovery News), Photograph of the mosaics discovered at Capraia e Limite

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's