Geen foto

Amerikaans rivierrestauratieproject legt heilige site bloot

Na verwijdering van de Elwha dam is er een heilige site blootgelegd. De Elwha rivier op het Amerikaanse schiereiland Olympic is sinds enkele jaren onderhevig aan een uitgebreid project om twee dammen te verwijderen en het ecosysteem te herstellen. Als gevolg van de aanzienlijke waterverplaatsing na het verwijderen van één van de dammen is een heilige site van de lokale Lower Elwha Klallam Tribe bloot komen te liggen.

Leden van de Klallam stam werden direct geïnformeerd toen duidelijk werd dat de site weer betreden kon worden. De stam bezocht de heilige plaats vervolgens voor het eerst sinds een eeuw. “We zongen liederen van vreugde door het zien van deze plek en de kracht van onze voorouders te voelen,” aldus stamleider Frances Charles. “Onze heilige site is geen mythe zoals sommigen aanvankelijk geloofden.”

De beschrijving van de heilige site werd door de generaties van de stam naverteld. Het heiligdom zou langs de Elwha rivier liggen en zou de plek zijn waar de Schepper mensen baadde en zegende. Door de bouw van twee dammen in 1910 en 1927 overstroomde de site en ging deze ogenschijnlijk voorgoed verloren.

8.000 jaar

Het project om de dammen te verwijderen ging in september 2011 van start. De Elwha dam is inmiddels weg en het wordt verwacht dat de Glines Canyon dam in de zomer van 2013 ook volledig verwijderd zal zijn. De heilige site werd begin juli dit jaar ontdekt door medewerkers van de Olympic National Park. “Het is een eer om deel uit te maken van de herontdekking van deze heilige plek,” aldus de opzichter van het park.

Verderop aan de oever van de rivier werd een andere culturele site gevonden die eerst onder water lag. Materiaal van die site toonde aan dat het gebied ruim 8.000 jaar geleden al werd bewoond. Daarmee is het gebied de oudste archeologische site op het schiereiland Olympic.

Bron: Past Horizons

Meer lezen