Geen foto

Amerikaans gerechtshof kent oude schat aan Spanje toe

De Nuestra Señora de las MercedesIn 2007 haalde het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration een Spaans scheepswrak uit de 19e eeuw leeg. De Spaanse autoriteiten waren van mening dat de inhoud van het wrak aan Spanje toebehoorde. Een Amerikaans gerechthof stelde hen afgelopen woensdag in het gelijk.

Het gaat om het schip de Nuestra Señora de las Mercedes. Op 5 oktober 1804 werd het schip door de Britse marine tot zinken gebracht bij de Slag bij Kaap Santa Maria, voor de zuidkust van Portugal. Het wrak bevatte 594.000 zilveren en gouden munten. Deze munten moeten nu worden teruggegeven aan Spanje.

Volgens de rechter zijn de goederen aan boord beschermd op basis van een verdrag uit 1907 tussen Washington en Madrid. De totale uitspraak beslaat zestig pagina’s en bevestigt een uitspraak van een lager gerechtshof in 2009, die de schat toewees aan de Spaanse overheid. Odyssey zal echter proberen de munten te behouden door de zaak voor te leggen het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Er was nog een derde partij verwikkeld in de strijd om de munten. Ook familieleden van bemanningsleden van het gezonken schip claimen recht te hebben op de schat. De advocaat van de Spaanse overheid, James Goold, vindt de uitspraak echter terecht: ‘Dit is een prachtige en zeer verdiende overwinning voor Spanje. Het hof heeft duidelijk en sterk bevestigd wat wij al die tijd al gedacht en gezegd hebben’. Tijdens de juridische strijd zijn de munten in bewaring gebracht bij de Amerikaanse marine.

(Bron: www.spanjevandaag.com)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen