5000 jaar oude troon ontdekt

Archeologen hebben in Malatya, Turkije een 5000 jaar oude troon gevonden. De vondst zou volgens archeologen kunnen helpen ontdekken wanneer de macht van de regering in dat gebied geseculariseerd werd.

De overblijfselen van een troon

De troon bestaat uit een verhoogd podium gemaakt van organisch materiaal en hout. Bovenop de troon zijn verbrande stukken hout gevonden. Volgens Marcella Frangipane van de La Sapienza universiteit in Rome, is het goed mogelijk dat de verbrande stukken hout overblijfselen zijn van de troon.

Van theocratische macht naar seculiere overheid

Volgens archeologen zou de koning of bevelhebber op deze troon voor het publiek hebben verschenen. Er zijn ook kleinere en lagere podia gevonden waarvan gedacht wordt dat het publiek daarop kon staan om voor de koning te verschijnen. Hieruit concluderen onderzoekers dat het niet om een gebouw of tempel ging waarin religieuze rituelen uitgevoerd werden, maar om een gebouw waarin de macht van de koning aan het publiek tentoongesteld werd. Dit laat volgens Frangipane zien dat er een verschuiving gaande was van een theocratisch systeem naar een seculiere regering.

Bronnen

news.discovery.com

www.redorbit.com

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Malatya an image of public housing',Mrkadirkartal

Meer lezen
Tijdvakken
Landen