3500 jaar oude grafmonumenten krijgen nieuwe paalkransen

De gemeente Veldhoven heeft meerdere grafheuvels binnen de gemeentegrens. Deze 3500 jaar oude grafmonumenten worden in april 2016 onderzocht. Het onderzoek is gericht op het uitvinden van de beste methode voor het vervangen van de paalkransen. De vervanging wordt uitgevoerd door de gemeente Veldhoven in samenwerking met leden van Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) en lokale archeologische vrijwilligers.

Vierendertig grafheuvels

Rijksuniversiteit Groningen voerde in 1948-1951 onderzoek uit naar vierendertig heuvels. De grafmonumenten dateren uit de Midden-Bronstijd. Na 1951 zijn zestien heuvels gerestaureerd. Negen grafheuvels hebben volgens de oorspronkelijke markering een palenkrans gekregen. Niet alle grondsporen zijn destijds opgegraven, mogelijk zijn er nog originele sporen uit de Bronstijd aanwezig.

Archeologievriendelijk

Alle paalkransen worden de komende tijd vervangen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voert onderzoek uit naar het effect van het vervangen van de paalkransen op het archeologisch rijksmonument. Zij graven kleine proefputten op de plaats waar drie nieuwe paalkransen komen. De resultaten zijn de basis van het advies dat de Rijksdienst zal uitbrengen bij de gemeente.

Afbeelding Wammes Waggel (eigen werk) [CC SA BY 3.0 (creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) , via commons.wikimedia.org/

archeologieinnederland.nl/

Meer lezen
Tijdvakken