Kathedraal van Lunds

350 jaar oude overblijfselen baby gevonden in kist bisschop

Kathedraal van LundsIn een crypte van de kathedraal van Lund (Zweden) is een schokkende ontdekking gedaan. Bij de voeten van de 350 jaar oude overblijfselen van bisschop Peder Winsturp is een prematuur babylichaampje gevonden. Het lichaam van de Zweedse bisschop stond bekend als een van de best bewaarde uit 17e eeuws Europa.

Grote verrassing

De onderzoekers wilden aanvankelijk onderzoek doen naar het leven en de sociale condities van de bisschop, maar stuitten tijdens de scan onverwachts op de baby. De ontdekking was een grote verassing voor de onderzoekers, omdat de kist in het verleden verschillende keren is geopend. Een eeuw geleden zijn er zelfs zwart-wit foto’s gemaakt.

Een kind van de bisschop?

De reden waarom de baby nu pas is ontdekt, is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de baby in het geheim in het graf is gelegd. De foetus was ongeveer 5 tot 6 maanden oud en lag diep verborgen in de kist. Volgens Per Karsten, de directeur van het historisch museum van de Lund universiteit, is er misschien een connectie tussen de twee. Er is een DNA test gepland om te onderzoeken of de bisschop en het kind gerelateerd zijn. Wellicht was de baby een buitenechtelijk kind van de bisschop en is daarom bij hem in het graf gelegd.

Bisschop Winstrup

Winstrup was een wetenschapper, onderzoeker, verzamelaar en theoloog. In 1638 werd hij benoemd tot bisschop van Lund en was hij in 1666 een van de oprichters van de universiteit van Lund. Onder zijn bewind veranderde de regio van Deense naar Zweedse overheersing. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat Winstrup in 1679 aan een longontsteking is overleden. Tevens zou hij last hebben gehad van jicht, artritis, galstenen en tuberculose.

Een rijke man

Volgens de osteologe Caroline Ahlström Arcini tonen de galstenen aan dat Winstrup veel vet voedsel at. Ook zou hij, gezien zijn slechte gebit, veel suiker hebben gegeten. Dit waren typische producten die alleen beschikbaar waren voor de rijkere mensen. Tevens zou hij last hebben gehad van een blessure aan zijn arm, waardoor hij simpele taken zoals het aantrekken van zijn kleren niet goed kon uitvoeren.

Er is meer onderzoek naar beide lichamen gepland, maar uiteindelijk zullen de lichamen weer begraven worden.

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen