350 jaar oud lichaam van een Franse edelvrouw gevonden, volledig gekleed

 In maart 2015 zijn  bij het Saint-Joseph klooster in de Franse stad Rennes de overblijfselen van een  vrouw uit de 17e eeuw ontdekt. Nu de vrouw is opgegraven blijkt het een uitzonderlijke vondst. Verschillende delen van haar kleding, zoals haar schoenen en hoofdkledij, waren namelijk nog volledig  intact.

Louise de Quengo

Volgens de onderzoekers gaat het waarschijnlijk om de overblijfselen van Louise de Quengo, een weduwe van de Breton-familie. Het hart van haar man, Toussaint de Perrein, is ook in de buurt gevonden. Rozenn Colleter, de archeoloog  die de overblijfselen van Louise de Quengo ontdekte, zag al meteen dat het een bijzondere vondst was. Het volume, het weefsel en de schoenen vielen op. Tevens zouden haar handen een kruis hebben vastgehouden.

Medische geschiedenis

Na twee scans en een autopsie waren de wetenschappers in staat de medische geschiedenis van de vrouw te achterhalen. Dit leidde tot nog meer verbazing. De autopsie liet zien dat ze nierstenen had en verkleefde longen. Het hart was verwijderd door de chirurg. Het feit dat de medische achtergrond van iemand uit de 17e eeuw achterhaald kan worden, is zeer uniek.

Laatste dagen in het klooster

Nader onderzoek heeft aangetoond dat de vrouw was 1,45 meter lang was en in 1656 is overleden. Ze was toen waarschijnlijk in de zestig. Tegen die tijd moest ze al weduwe zijn geweest  en bracht waarschijnlijk haar laatste jaren door in het klooster. Ze droeg een cape, een linnen hemd, schoenen met kurken zolen, een wollen broek, een sluier over haar gezicht en verschillende soorten hoofdkledij. Over enkele maanden zal ze worden herbegraven in Rennes.

Bronnen

-          www.theguardian.com, ‘Fully dressed and preserved 350-year-old corpse of French noblewoman found’.

-          www.phys.com, ‘Fully-dressed 17th century noblewoman unearthed in France’.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen