Duikers onderzoeken het wrak van VOC schip Rooswijk

300 jaar oud VOC-schip geborgen

Duikers onderzoeken het wrak van VOC schip RooswijkDe ministeries van cultuur van Nederland en Groot-Brittannië hebben besloten dat ze met een internationaal team duikers het VOC-schip de Rooswijk gaan bergen. Dit Nederlandse schip zonk in 1740 door een zware storm voor de kust van Kent, Groot-Brittannië.

Eerder onderzoek

Het schip werd in 2004 per toeval ontdekt door een Britse timmerman en een duiker. Hierbij zijn verschillende objecten geborgen zoals: sabels, een bril en musketten. In 2007 werden deze voorwerpen overgedragen aan de Nederlandse regering. In 2016 besloten de Britse en de Nederlandse ministeries van cultuur al een verkennend onderzoek te doen naar de plek van het scheepswrak.

Bergingsmissie

Het is niet gebruikelijk dat een scheepswrak wordt opgevist, en daar zijn dan ook enkele strenge voorwaarden aan verbonden. Wanneer een archeologische site geen gevaar loopt is er geen reden om deze eventueel te verstoren door ernaar te duiken. De Rooswijk ligt echter op een locatie die wordt bedreigd door hevige erosie, omdat er aan de kust wordt gewerkt aan een zandwinningsproject. Hierdoor besloten de ministeries van cultuur over te gaan tot actie om een stuk waardevolle geschiedenis te kunnen redden.

De ondergang van de Rooswijk

Het schip de Rooswijk vertrok op 8 januari 1740 op haar tweede reis richting Indië, het schip volgeladen met zilver en enkele honderden bemanningsleden. Een dag na vertrek kwam het schip echter in hevig noodweer terecht. De bemanning schoot nog enkele kanonskogels af om hulp te vragen, maar dit mocht niet baten. Het schip liep op een zandbank voor de kust bij Kent en zonk met alle bemanningsleden naar de bodem van de zee. Daar ligt het schip nu op zo'n 25 meter onder het wateroppervlak.

Bronnen:

Nos.nl: VOC-schip Rooswijk

Rijksoverheid

Afbeelding:

Rijksdienst voor cultureel erfgoed

Meer lezen
Tijdvakken