Geen foto

23.000 jaar oud venusbeeldje ontdekt

De Venus van WillendorfBij een opgraving in Noord-Frankrijk is een 23.000 jaar oud beeldje ontdekt. Het beeldje van kalksteen is waarschijnlijk een 'venusbeeldje', een vruchtbaarheidssymbool.

Bewerkte kalksteen

Tijdens een opgraving in Renancourt, vlakbij Amiens vonden archeologen een stapeltje gebroken kalksteen. Een aantal stukken steen leken door mensen bewerkt te zijn. De archeologen puzzelden de bewerkte stukken in elkaar. De stukken bleken samen een beeldje te vormen.

Vruchtbaarheidssymbool

Het beeldje is geen natuurgetrouwe weergave van een mens. De borsten en het achterwerk van het poppetje zijn extreem groot weergegeven, het hoofd en de ledematen zijn juist minder prominent aanwezig Daarom is het waarschijnlijk dat het beeldje is gebruikt als vruchtbaarheidssymbool.

Koolstofdatering

Het beeldje is gevonden tussen de overblijfselen van wat waarschijnlijk een jagerskamp is geweest. De archeologen hebben koolstofdatering toegepast op organisch materiaal dat bij het beeldje is gevonden. Daaruit bleek dat het beeldje zo'n 23.000 jaar oud moet zijn.

Volgens de archeologen is het een unieke vondst. In Europa zijn slechts honderd van dit soort beeldjes gevonden, de meesten in Rusland en Centraal-Europa. Slechts vijftien van dit soort beeldjes zijn in Frankrijk gevonden.

Het venusbeeldje

Venusbeeldjes bestaan meestal uit zacht materiaal, zoals bot, ivoor of een zachte steensoort zoals kalksteen. Het zijn vaak beeldjes waarvan de geslachtsorganen overdreven nadrukkelijk zijn weergegeven, terwijl hoofd en ledematen een stuk kleiner zijn. Hoewel er discussie is over de functie van de beeldjes, gaan veel archeologen er vanuit dat ze zijn gebruikt als vruchtbaarheidssymbool. Het oudste beeldje dat is teruggevonden is de Venus van Willendorf. Die is nog 13,000 jaar ouder dan het venusbeeldje dat bij Renancourt ontdekt is.

Bronnen:

www.dailymail.co.uk

www.afp.com

Afbeelding: MatthiasKabel

Meer lezen
Tijdvakken
Landen