2000 jaar oude Griekse citadel ontdekt in Jeruzalem

Israëlische archeologen hebben de restanten van een indrukwekkend fort gevonden dat 2000 jaar geleden door Grieken werd gebouwd in het centrum van het oude Jeruzalem. De ruïnes zijn het eerste solide bewijs van een periode dat de Hellenistische cultuur de overhand had in deze antieke stad.

Chanoeka

De citadel was tot nu toe alleen bekend uit oude teksten. De tempel was het hart van een bloedige opstand die uiteindelijk leidde tot de verdrijving van de Grieken. Dit is een gebeurtenis die nog altijd gevierd wordt door Joden tijdens Chanoeka. De opgraving in de schaduw van de Tempelberg, door moslims de Haram As-Sharif genoemd, zorgt voor controversie in dit politiek geladen land. “We hebben nu groot bewijs dat dit deel van het fort Acra werd genoemd”, aldus Doron Ben-Ami, een archeoloog van de Israëlische Oudheden Autoriteit (IAA) die de leiding had bij de opgraving.

Parkeerplaats

De opgraving werd gedaan onder wat voor een lange tijd een parkeerplaats was tussen het noorden van de Tempelberg en de Palestijnse plaats Silwan in het zuiden. De site is nu een groot rechthoekig gat dat drie verdiepingen diep onder de straat ligt. Tijdens een recent bezoek aan de locatie maakten schoonmakers de plaats vrij van aarde, terwijl Ben-Ami van steen naar steen sprong en enthousiast nieuwe opgegraven elementen aanwees.

Griekse invloed

Alexander de Grote veroverde Judea in de 4e eeuw v. Chr. en zijn opvolgers ruzieden over de erfenis van de bekende krijgsheer. Jeruzalem, Judea’s hoofdstad, koos de kant van de Seleucidische koning Antiochus III om een Egyptisch garnizoen te verjagen. De dankbare Antiochus gaf de Joden religieuze autonomie. Voor anderhalf eeuw bloeide de Griekse cultuur en taal in Jeruzalem. Toch hebben Archeologen weinig artefacten of gebouwen uit de belangrijke periode gevonden, een periode die de Joodse cultuur heeft gevormd.

Plundering van Jeruzalem

Conflicten tussen traditionele Joden en Joden beïnvloed door het hellenisme leidden tot spanningen. Joodse rebellen pakten de wapens op en kwamen in opstand in het jaar 167 v.Chr. De revolte werd neergeslagen en Antiochus IV Epifanes plunderde de stad, verbood traditionele Joodse rites en plaatste beelden van Griekse goden in de tempel. Volgens de Joodse auteur van het Bijbelboek 1 Makkabeeën, een boek dat kort na de opstand werd geschreven, bouwden de Seleuciden een groot fort in “de stad van David met een grote en sterke muur, met sterkae torens.” Dit werd de Acra genoemd – van het Griekse woord hoog, gefortificeerde plaats – en was een doorn in het oog van de Joden die tegen Griekse dominantie waren.

De Makkabeeënopstand

In 164 v. Chr. namen Joodse rebellen geleid door Judah Makkabeüs Jeruzalem in en bevrijdden zij de tempel. Een gebeurtenis die nog altijd gevierd wordt tijdens het Joodse feest Chanoeka. De rebellen faalden echter in het veroveren van de Acra. Voor meer dan twee decennia probeerden de rebellen tevergeefs om het fort te overmeesteren. Uiteindelijk veroverde in 141 v. Chr. Simon Makkabeüs de burcht en verjoeg hij de resterende Grieken.

Bronnen:

www.news.nationalgeographic.com

Afbeelding:

Acra, via Wikipedia 

Meer lezen