1800 jaar oude Romeinse broche bevat liefdevol palindroom

Vandaag, op Valentijnsdag, deelt de redactie graag een bijzonder toepasselijke vondst. Op 10 februari ontdekte een man met een metaaldetector namelijk een zeldzame, 1800 jaar oude koperen broche met de letters “RMA” erin gegraveerd. De vondst werd gedaan op het eiland Wight in het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappers hebben ontdekt dat het een vrij letterlijke woordspeling bevat, namelijk “liefdevol”.

Twee interpretaties

De letters op de broche, die dateert uit de periode van de Romeinse overheersing van Brittannië, bevatten verschillende betekenissen, afhankelijk van hoe ze gelezen worden. Van links naar rechts gelezen vormen de letters een monogram voor “Roma”, de naam van Rome en diens godheid. Als het echter van rechts naar links gelezen wordt, vormen dezelfde letters een monogram voor “Amor”, de Latijnse naam voor Cupido, de god der liefde.

Combinatie betekenis

Er is ook nog een derde mogelijk betekenis. Als de persoon die deze broche droeg ook nog een tweede broche droeg dat het monogram voor Mars, de god der oorlog, bevatte, dan zou de volledige betekenis van de twee samen zijn “Rome, (stad) van Mars” of “Rome, geliefde van Mars”.

Gedragen door een Romeinse soldaat?

In de oudheid werden broches waarschijnlijk vastgemaakt aan een tuniek of mantel met een pin. De drager van de broche was wellicht een Romeinse soldaat of veteraan, zo blijkt uit onderzoek. Volgens de onderzoekers zijn er soortgelijke broches gevonden in Romeinse legergarnizoenen in Zuid-Duitsland en Oost-Europa. Hoewel er tot nu toe nog geen Romeins garnizoen op het eiland van Wight is geïdentificeerd, zeggen onderzoekers dat het mogelijk is dat Romeinse soldaten naar het eiland reisden en dat wellicht veteranen zich daar gevestigd hebben.

Bronnen

www.livescience.com

www.archaeologicalnews.tumblr.com

Afbeelding

Wikipedia, Cupido 

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's