Geen foto

17 miljoen jaar oude sperma gevonden

17 miljoen jaar oude sperma gevondenEen Australisch onderzoeksteam heeft gefossiliseerde spermatozoïden ontdekt die zo´n 17 miljoen jaar oud zijn. Het is voor het eerst dat er zulke oude spermacellen aangetroffen zijn. Het sperma is afkomstig van een garnaalachtig dier en wanneer het volledig uitgerold werd was het langer dan het dier zelf.

Vondst spermatozoïden

De vondst werd gedaan in de noordelijke Australische staat Queensland. Dit gebied staat bekend om zijn prehistorische vondsten. Al zijn de Australiërs de archeologische vondsten inmiddels gewoon, waren de gefossiliseerde spermatozoïden ook voor hun een grote verrassing. De schaaldiertjes werden in 1988 door een onderzoeksteam ontdekt.

Voortplantingsorganen

De schaaldiertjes werden ter onderzoek naar John Neil aan de La Trobe University in Melbourne gestuurd en daar bleek dat het ging om gefossiliseerd zacht weefsel. Recentelijk hebben meerdere experts de fossielen onderzocht en toen bleek dat de interne organen, inclusief de voortplantingsorganen, nog intact waren. Door middel van microscopisch onderzoek bleek de grootte van de spermatozoïden 1,3 millimeter te zijn wanneer de onderzoekers het geheel uitrolden. Dit is iets groter dan het dier zelf.

Bronnen

www.dailymail.co.uk

Meer lezen
Tijdvakken