Geen foto

12e-eeuws schaakstuk gevonden in IJsland

Het schaakstuk uit Siglunes.Een archeologische expeditie heeft in Siglunes, een boerderij nabij de vissersstad Siglufjördur, een schaakstuk gevonden dat dateert uit de 12e of 13e eeuw. Volgens ingenieur Gudmundur G. Thórarinsson is dit stuk onderdeel van een bijzondere serie schaakstukken, de Lewis Chessmen.

Het schaakstuk is gesneden uit visgraat en is gevonden tijdens een expeditie in het oude Siglunes. Volgens Fréttabladid, de grootste krant van IJsland, denkt team leidster Birna Lárusdóttir dat het stuk in de 12e of 13e eeuw in IJsland is gesneden. De groep had in dit gebied overblijfselen van kampen voor visserslui. Deze vindplaats is nu in gevaar door het afbrokkelen van de kust door de zee.

Siglunes was de boerderij van Thormódur rammi, de eerste kolonist in Siglufjördur volgens Landnáma, een middeleeuws IJslands manuscript dat tot in detail de kolonisatie van IJsland van 870 tot 930 na Chr. beschrijft.

De ontdekking van dit schaakstuk versterkt de theorie van Gudmundur G. Thórarinsson, ingenieur en schaakenthousiast. Hij beweert dat een bijzondere serie van schaakstukken, genaamd de ‘Lewis Chessmen’, van IJslandse origine is. Deze serie bestaat uit 78 schaakstukken uit de 12e eeuw en is ’s werelds oudste schaakset die overeenkomt met het uiterlijk van moderne schaakstukken. De meeste stukken van de Lewis Chessmenserie zijn gesneden uit walrusivoor en zijn ontdekt in 1831 op de Isle of Lewis in de Buiten-Hebriden in Schotland.

Tot kort geleden gokten historici dat de origine van de Lewis Chessmen in Noorwegen lag. Thórarinsson bracht echter in 2010 een overtuigende theorie waarin de enigma van de origine van de unieke schaakstukken duidelijk werd. De stukken zouden handgemaakt zijn in IJsland in een oude werkplaats in Skálholt, een belangrijk cultureel dorp van de 11e tot de 18e eeuw. De vondst van het schaakstuk in IJsland zou deze theorie bevestigen.

Bron: Icelandreview.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen